Весняний СД Дайджест

Протягом весни СД Платформа активно працювала на національному та локальному рівнях. Ми перезавантажили роботу осередків, оновили стратегію роботи напрямків, провели низку заходів та зустрічей, затвердили перший проєкт принципів справедливого відновлення, що будуть у фокусі уваги нашої команди упродовж 2023 року.
СД-Події. Квітень-травень
22-26 березня

SD Campus «Прогресивне лідерство: посилення стійкості у складні часи»

SD Campus – бренд-формат СД Платформа, під час якого 50 активістів та активісток з різних куточків України ознайомились з ідеями соціал-демократії, напрацювали принципи справедливого відновлення України та проєкти локальних заходів.
До участі в СД Кампусі долучились також друзі СД Платформа з країн ЄС, які поділились власним досвідом розбудови соціал-демократичних молодіжних організацій та реалізації освітніх проєктів:

Крістофер Ліндвалл (Член Федеральної ради SSU), Джессіка Розенталь (Федеральний голова Jusos/ Депутат Бундестагу SPD), Паула Карвалхо (Міжнародний секретар Соціал-демократичної партії Швеції), Інга Наслунд (Програмний менеджер по Східній Європі в Міжнародному центрі Улофа Пальме).
  • Магдалена Андерссон
    лідерка Соціал-демократичної партії Швеції та колишня прем'єр-міністерка Швеції
    – «СД - це про активне вирішення проблем, побудову потужного прогресивного суспільства, яке забезпечить собі достойне життя.»
    – «СД - це не лише про ідеологію, тому що кожна людина має свою думку і не всі можуть бути з нею згодні навіть всередині партії, але при цьому в них є спільний фундамент, на який вони спираються».
  • Фелікс Хетт
    директор FES Kyiv
    – «Лідерство - це про відповідальність приймати важливі рішення в складних умовах та об'єднувати різні позиції. Так, 27 лютого 2022 року, на четвертий день війни в Україні, канцлер ФРН Олаф Шольц зібрав на екстрене засідання німецький парламент. Під час своєї промови лідер Соціал-демократичної партії Німеччини попри неоднорідний політичний склад Бундестагу оголосив про зміну епохи, необхідність підтримки України та збільшення витрат на оборону до 2% ВВП».
29 березня

Приїзд делегації фракції СД з Європейського парламенту до Києва

В Києві відбулась зустріч активістів СД Платформа з представниками делегації Соціал-демократичної фракції Європейського парламенту на чолі з Президенткою групи Іраче Гарсією Перез.

Учасники зустрічі вшанували загиблих в російській війни, обговорили шляхи посилення стійкості українського суспільства та забезпечення справедливого та інклюзивного відновлення.

31 березня - 2 квітня

СД Конгрес

Всеукраїнський з'їзд активістів ГО СД Платформа, під час якого напрацьовували стратегії розвитку та плани діяльності, оновили склад координаторів та контактних осіб, презентували 10 принципів справедливого відновлення та стратегію реформування інституту членства в ГО СД Платформа.

Основними напрямками діяльності СД Платформа визначено наступні:

1. посилення стійкості та спроможності впливати;
2. розвиток та поширення принципів справедливого відновлення;
3. політичне просвітництво для розвитку політичної культури суспільства, просування політичного плюралізму та демократичних цінностей;
4. підтримка європейської інтеграції;
5. волонтерство та гуманітарна підтримка в умовах війни.


Важливою частиною СД Конгресу стала презентація принципів справедливого відновлення повоєнної України:

1. Пріоритет безпеки
Ми визнаємо, що забезпечення безпеки українців є передумовою для процвітання та прогресу.

2. Зміцнення інституційного потенціалу з фокусом на парламент
Ми віримо в зміцнення інституційного потенціалу для забезпечення ефективного управління.

3. Відмова від безпринципної та незрілої довоєнної політики
Ми відкидаємо безпринципну та незрілу політику, яка призвела до корупції та безвідповідальності.

4. Політичний плюралізм і демократія
Ми віримо у просування політичного плюралізму та демократичних цінностей, забезпечення свободи слова, зборів та асоціацій, а також захист трудових прав, прав меншин та маргіналізованих груп.

5. Забезпечення соціального захисту ветеранів та їх сімей
Ми приділяємо першочергову увагу всебічній соціальній допомозі ветеранам та їхнім сім'ям, включаючи охорону здоров'я, освіту та можливості працевлаштування, як символ нашої подяки за їхню жертовність.

6. Створення нових робочих місць, гідних умов праці та можливостей для малого та середнього бізнесу
Ми прагнемо створювати робочі місця та заохочувати підприємництво, забезпечуючи сприятливі умови для розвитку власної справи, малих фермерств та інвестуючи у освіту та профорієнтацію.

7. Нульова терпимість до корупції у процесі відновлення
Ми вимагаємо забезпечити прозорість та відсутність корупції у процесі відбудови, вживаючи суворих заходів щодо запобігання корупційним діям та покаранню за них.

8. Інклюзивна та безпечна інфраструктура
Ми прагнемо інвестувати в сучасну та безпечну інфраструктуру, доступну для всіх громадян, у тому числі тих, хто проживає у віддалених районах, та яка підтримуватиме економічне зростання та соціальний розвиток.

9. Безкоштовна та доступна освіта, включаючи професійну
Ми прагнемо забезпечити безкоштовну та доступну освіту для всіх громадян, приділяючи особливу увагу професійній освіті, що відповідає потребам ринку праці.

10. Забезпечення ефективного та збалансованого процесу європейської інтеграції
Ми визнаємо важливість європейської інтеграції та визначаємо необхідність, щоб цей процес був ефективним та збалансованим з належним урахуванням національних інтересів та потреб місцевих громад.
3 квітня

Захід «Cross-political network Ukraine-Denmark».

Активісти СД Платформа у співпраці з данськими молодіжними організаціями дослідили основи демократії, проаналізували участь молоді у формуванні демократії в Україні та розробили власні тренінги для впровадження демократичних цінностей.

8 квітня

Прокачка від Артема Мосійчука для учасників SD Campus.

Обговорили як мотивувати команду, які інструменти використовувати та як стати прогресивним керівником.

9 квітня

Захід «Джерела фінансування молодіжних ініціатив».

На заході подискутували про джерела та нюанси фінансування молодіжних ініціатив, обговорили різноманітні урядові та неурядові програми підтримки громадських ініціатив, а також практичні аспекти підготовки грантової заявки.

14 квітня

Перший захід оновленого складу команди СД Платформа у Запоріжжі

Учасники мали змогу відточити навички у таких напрямках, як командоутворення, проєктний менеджмент, залучення інвестицій, кризовий менеджмент, після чого напрацювали власні проєкти, спрямовані на забезпечення справедливого відновлення повоєнної України.

25 квітня

Міжнародний секретар СД Платформа
Дмитро Мамаєв взяв участь у панельній дискусії щодо ролі молоді у країнах Східної Європи

Разом з колегами з Польщі, Німеччини та інших європейських країн учасники обговорили вплив війни на українську молодь, бачення справедливого повоєнного відновлення та шляхи прискорення європейської інтеграції.

Дмитро Мамаєв наголосив на необхідності подальшої підтримки українських переселенців в країнах Європи та втілення принципу солідарності на практиці.

28-30 квітня

СД прокачка: «Прогресивне лідерство та справедливе відновлення»

Учасники мали змогу відточити навички у таких напрямках, як командоутворення, проєктний менеджмент, залучення інвестицій, кризовий менеджмент, після чого напрацювати власні проєкти, спрямовані на забезпечення справедливого відновлення повоєнної України. За три дні, учасники в інтерактивному форматі прослухали лекції на теми запуску осередку СД, складових лідерства та євроінтеграції. Прокачали свої скіли в зйомці та монтуванні промо-відео. Занурились в історію зародження соціал-демократії та напрацювали нові заходи в регіонах на тему інклюзії.



20 травня

«Молодь робить кроки до майбутнього»

Учасники заходу ознайомились з цінностями соціал-демократії, прокачали навички ораторського мистецтва та публічних виступів, дізнались про основи проєктного менеджменту, кризових комунікацій та популяризації україномовного культурного середовища.

Цей захід став першим у кампанії «Справедливе відновлення: формуємо безбар'єрне середовище»: учасники обговорили питання інклюзії в Одесі та розробляли шляхи вирішення.

20 травня

«Молодь і війна: чому зміни на місцях важливі?»

У співпраці з молодіжною радою м. Теребовлі активісти СД Платформа презентували результати онлайн-опитування, обговорили питання потреб молоді у сфері молодіжної політики та напрацювали проєкти в громаді.

20 травня

Бранч «Електоральні процеси»

Під час заходу в Києві учасники обговорили практичні аспекти організації виборчої кампанії, можливості та виклики повоєнних виборів, особливості організації електоральних процесів на деокупованих територіях та перспективи проведення виборів під час війни.

23 травня

Святкування «160 років Соціал-демократичній партії Німеччини»

Активісти СД Платформа долучились до святкування 160 річниці Соціал-демократичної партії Німеччини, де мали змогу зустрітись з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, заступницею голови Європарламенту Катаріною Барлі та міжнародним секретарем молодіжного крила Jusos in der SPD René Faust.

24 травня

«STUD.МАРАФОН»
від СД Платформа Кривий Ріг

Осередок СД Платформа Кривий Ріг запустив серію зустрічей зі студентами університетів та коледжів міста.

Команда презентувала діяльність осередку СД Платформа у Кривому Розі та ГО «Прогресильні» молоді Криворізького національного університету та Криворізького державного педагогічного університету, осередку в Кривому Розі, провела тренінг з проєктного менеджменту та обговорила з молоддю залучення до демократичних процесів.

25 травня

Відкрита лекція на тему «Ключові аспекти співпраці з Організацією економічного співробітництва та розвитку»

від Катерини Пенькової, державного експерта Директорату координації державних політик і стратегічного планування Секретаріату Кабінету Міністрів України.

Під час лекції учасники дізнались про засади функціонування Організації економічного співробітництва та розвитку, її роль в повоєнному відновленні та європейській інтеграції України.

5 червня

Зустріч з Робертою Мецолою

Стажери від СД Платформа в Європарламенті від Групи соціал-демократів мали унікальну можливість — зустрітися з президенткою Європейського Парламенту Робертою Мецолою та обговорити з нею ситуацію в Україні та подальші спільні зусилля для посилення стійкості демократичного світу.

6 червня

В ніч проти 6 червня внаслідок підриву росіянами знищено греблю Каховської ГЕС, що розташована на відстані близько 5 км від міста Нова Каховка (Херсонська область).

Каховське водосховище вміщувало близько 18 млн кубометрів води. Внаслідок знищення греблі тонни води ринули вниз за течією, що спричинило затоплення десятків міст та селищ, знищення рідк видів тварин, системи зрошення земель та завадило постачання води до Запорізької АЕС.

Щоб підтримати постраждалих цивільних, СД Платформа запустила збір для гуманітарної допомоги.

Аналітика

ПОГЛЯД ПРОГРЕСИВНОЇ МОЛОДІ
Молодь та війна
Ольга Ясьмо
Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже понад рік, проте дискусії на тему ліквідації наслідків війни ведуться з перших її місяців. Однією з найболючіших тем стало кадрове питання: хто має будувати «нову» Україну з урахуванням тенденцій сучасності? Однією з таких рушійних сил є українська молодь, понад 70% представників якої, згідно з даними дослідження CEDOS, готові долучатись до процесу відбудови.

Активістка СД Платформа Ольга Ясьмо у своїй статті розповіла детальніше про молодь як рушійну силу у процесі повоєнного відновлення України та інструменти посилення її впливу.
Воєнний контекст: чого очікувати на фронті?
Володимир Солов'ян
Станом на кінець травня можна констатувати - задум російського командування щодо зимового наступу зазнав невдачі через стійкий опір захисників України.

Хід бойових дій засвідчив нездатність росії в найближчій перспективі відновити наступальний потенціал для проведення операції стратегічного масштабу. Як наслідок, російське командування зосередило основні зусилля на тактичних цілях, загальною метою яких було формування зручної для оборони конфігурації фронту напередодні українського контрнаступу.

Дізнайтесь детальніше про воєнну ситуацію в Бахмуті та перспективи українського контронаступу у традиційному огляді Володимира Солов'яна.
Re.Housing for Ukraine: поточні виклики та перспективи
Юрій Мироненко
28 квітня 2023 року росія завдала удару по маленькому місту Умань на Черкащині. Внаслідок терористичного ракетного удару загинули понад 20 людей, 14 квартир зруйновані вщент, ще 14 - в аварійному стані.

6 червня 2023 року внаслідок зруйнування Каховської греблі понад 2500 будинків опинились під водою, з них понад 1400 - лише в Херсоні, остаточні наслідки наразі складно оцінити.

Ці два російські теракти - лише два епізоди страшної катастрофи, у якій український народ живе вже півтора роки, не враховуючи тривалу гібридну війну на Сході, що триває з 2014 року.

За останні півтора роки російські війська зруйнували низку українських міст: Бахмут, Волноваха, Попасна, Мар'янка, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, перетворивши їх на руїни. Маріуполь, Чернігів, Ірпінь, Буча - це лише невеликий список міст, які зазнали руйнувань внаслідок російської агресії.

Російська війна призвела до величезної житлової та соціальної кризи, над вирішенням якої вже рік намагаються працювати уряд, громади та експерти.

Який стан житлової політики наразі, які ризики та можливості існують та що вже зроблено - дізнайтесь більше у статті Юрія Мироненка.
Правий поворот: чому популісти та консерватори на марші в країнах Європи?
Андрій Матвійчук
В останні роки країни Європи зіштовхнулися зі значними політичними змінами. Багато держав стали свідками посилення на політичній арені консервативно-націоналістичних та популістських правих політичних партій. Перша правопопулістська хвиля прокотилася Європейським Союзом з 2015 по 2020 рік.

У 2019 році, здавалось, тренд пішов на спад, а до влади в багатьох країнах Європи прийшли соціал-демократичні сили. Однак, протягом останнього року політичний ландшафт змінюється: у Швеції, Фінляндії, Італії перемогу здобули праві та популістські партії.

З чим це пов'язано та які перспективи в прогресивного політичного руху - дізнайтесь зі статті Андрія Матвійчука.
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2023
Сайт розроблено силами активістів