Соціалка

Програма пільгової іпотеки для ВПО:
умови та ефективність

Починаючи з травня 2021 року внутрішньо переміщені особи (ВПО) в Україні мають можливість подати заяву на отримання пільгового кредиту для придбання житла. Програму підтримує німецька Кредитна установа для відбудови KfW. Зі сторони України виконавцем та розпорядником коштів є Мінреінтеграції. У статті визначимо, як функціонує ця програма, які є виклики в її впровадженні.
Дмитро Мамаєв
Координатор СД у напрямку
Робота з переселенцями
Яка процедура отримання цієї допомоги?

ВПО через портал електронних послуг «Дія» подає заявку на отримання іпотеки. Далі всі заявки автоматично збираються, проводиться лотерея, під час якої обирають переможців. Після оголошення результатів переможці мають приблизно три тижні для того, щоб подати необхідні документи до місцевого департаменту Держмолодьжитла (або ж до того департаменту, у якому ВПО виявила бажання придбати житло). Потім йде розгляд заяви й поданих документів, після цього Мінреінтеграції приймає рішення, чи заслуговує певна людина на пільгову іпотеку.

Цікаво, що декілька днів тому віцепрем'єрка- міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук наголосила, що лише третина з усіх переможців змогли скористатися цією програмою й отримати пільгову іпотеку.
Чому виникають проблеми з отриманням кредиту?

Звичайно причини можуть бути різними – хтось змінив свою думку, хтось відмовився після того, як вже був обраний переможцем. Але варто також не забувати про умови отримання іпотеки й усю процедуру загалом.

Паспорт, заява на отримання іпотеки, ідентифікаційний код, довідка ВПО – стандартні документи, які вимагає Держмолодьжитло. Також вимагаються документи, необхідні для визначення платоспроможності (довідки з місця роботи та відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків).

Як показав особистий досвід, є певні складнощі з отриманням довідки щодо підтвердження платоспроможності для тих ВПО, які тимчасово мешкають поза межами України. Справа в тому, що установа вимагає офіційно перекладені завірені довідки з апостилем, трьох тижнів замало, аби їх підготувати. Без них заяву не можна передати на перегляд до Мінреінтеграції.


Також важливо не забувати про вартість квадратного метру в збудованому будинку (різниться від міста до міста), враховувати кількість дозволених квадратних метрів на одну особу (має бути до 21 м2 максимум загальної площі житла).
Чи ефективна ця програма?

Наразі досить важко надати зважену оцінку для цієї програми через її нетривалий термін функціонування – фактично це всього 6 місяців. Але, як було зазначено вище, багато ВПО, які виграли в лотереї, не змогли скористатися програмою через умови, які прописані й обов'язкові для виконання, аби отримати цю іпотеку.

Вважаю, що програму пільгової іпотеки потрібно все ж залишити, адже принаймні невелика кількість людей вже змогли нею скористатися. Проте державі, міжнародним партнерам та громадськості важливо також шукати й інші шляхи вирішення питання.

Серед них може бути запровадження довгострокової оренди, надання достатньої кількості місць у гуртожитках, робота з агентствами з нерухомості, щоб мати більш вигідні (за можливості пільгові) пропозиції на ринку купівлі-продажу майна саме для ВПО.
Час йде, але проблема доступного житла залишається для ВПО нагальною. Тому інтереси ВПО (зокрема, переміщеної молоді) мають бути в пріоритеті для всіх стейкходерів, які залучені до вирішення цієї проблеми.
07.12.2021
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів