Соціалка

Як в Італії підтримують молодь та інтегрують мігрантів

Коронакриза 2020-2021 років продемонструвала, що багато країн у сучасному світі вкотре зіштовхнулися з соціально-економічними викликами. Прогресивна економічна політика й соціальний прогрес є ключовими драйверами задля подолання кризової ситуації. Світове зростання можна досягнути завдяки росту й розвитку людського капіталу. Фактори, які впливають на його формування – а саме освіта й культурна складова – стають все більш важливими з плином часу.
Дмитро Мамаєв
Координатор СД у напрямку
Робота з переселенцями
Ключовою особливістю нової соціальної політики демократичного суспільства є опора на молодь й прогресивну політику. Сприяння працевлаштуванню населення, передача їм значної частини контрольно-наглядових повноважень, активна участь у виробленні й оцінці політики – те, до чого має прагнути сучасна соціальна демократія.

Перше, що спадає на думку, коли чуєш про СД, це, звісно, досвід скандинавських країн. Однак, елементи прогресивної політики існують і в інших державах. Наприклад, у Італії. Наведемо 2 приклади, які відображають прогресивну політику держави на міжнародно – національному та локальному рівнях.
Програма "Garanzia Giovani" («гарантії для молоді»)

Цю політику реалізує уряд Італії за підтримки ЄС. Мета - покращення ситуації з працевлаштуванням серед молодих людей до 30 років, які не задіяні в навчальному процесі або ж не працюють. Насправді, ця ініціатива є європейським планом боротьби з безробіттям серед молоді по всіх країнах-членах ЄС. Він включає низку заходів, що просуваються на міжнародному рівні. До цієї ініціативи долучаються різні держави-члени ЄС, що прагнуть розширити можливості молоді до навчання та працевлаштування.

Єврокомісія виділяє фінансування для держав із рівнем безробіття вище 25%, до таких країн належить і Італія. Ці гроші кожна держава-член повинні інвестувати в освіту, активне менторство, підтримку та політику допомоги для сприяння працевлаштуванню молоді. Ключова мета – надати можливість знайти роботу або вступити на навчання протягом кількох місяців.

Як це працює?

Кожен окремий італійський регіон має завдання організовувати, координувати й керувати ініціативами, запланованими на національному рівні. Задля цього використовують місцеві структури або центри зайнятості та акредитовані приватні організації. У кожній відповідній структурі працює особа, яка відповідальна за реалізацію цієї програми. Ці бюро виявляють потреби та потенціал молодих людей, щоб визначити шлях, який найбільше відповідає їх професійному досвіду.

Учасники програми Garanzia Giovani можуть скористатися різними послугами безкоштовно. Серед заходів, які передбачаються ініціативою, можна виділити наступні: супровід у пошуку можливостей для навчання, допомога у підготовці до співбесід, пошук роботи, допомога у започаткуванні підприємництва й дистанційне навчання.

Чи це ефективно?

Враховуючи кількість молодих людей, які були зареєстровані за програмою станом на 30 червня 2020 року (1 млн 579 тис.), приблизно половина з них вже є працевлаштованими, тобто понад 800 тис. осіб віком 15-29 років. Коефіцієнт прийняття на роботу складає приблизно 58, 7%. Водночас, 85% молоді, що скористалися даною програмою, вже мали певний досвід роботи/ волонтерства /стажувань.

Якщо ми розглянемо показники відповідно до територіального розподілу, більш високі дані фіксуються на півночі країни (близько 72% молоді є працевлаштованими), для порівняння показники на півдні й в центрі складають близько 40%.
Програма «Festival delle Culture»

Якщо говорити про ініціативи на місцевому рівні, то варто звернути увагу на Festival delle Culture у м. Равенна (регіон – Емілья-Романья, центр Італії). Цей фестиваль є винятково локальною політичною ініціативою, яка була запропонована управлінням з питань міграції у м. Равенна та підтримана муніципалітетом. За бажанням будь-який громадянин муніципалітету (у тому числі іноземець) може взяти участь у цьому проекті. З-поміж активностей можна виокремити танці, музику, театральні вистави, вуличну їжу та розваги для дітей. Професори та студенти закладів вищої освіти теж можуть долучитися та прежставити цікаві інформативні лекції.

За задумом головною метою даного заходу є представлення різних культур для боротьби з расизмом та для побудови відносин всередині комуни (міста) між різними людьми. Проте про це не говорять прямо, люди самі мають до цього дійти. Інформацію про цей захід активно поширюють, вона знаходиться у відкритому доступі італійською й англійською мовами.

Чому виникла потреба в цій ініціативі?

Питання інтеграції мігрантів у суспільство для Італійської Республіки є досить актуальним, адже так звана «міграційна криза» 2015 року вплинула на поділ суспільства. У країні багато тих, хто є досить толерантним до даного феномену, але так само багато й тих, хто виступає проти біженців та переселенців. Тому, додана вартість цього проекту полягає в напрацюванні порозуміння між різними верствами населення, діалог та руйнування стереотипів.

Які є труднощі в реалізації різноманітних ініціатив?

Підсумовуючи італійські приклади прогресивних рішень, бачимо, що у країні досить непросто просувати наведені вище ініціативи на національному рівні. Справа в тому, що влада в регіонах є досить потужною (існує посада Президента кожного регіону – це приблизний аналог посади голови ОДА в Україні). Внаслідок цього часто саме влада на місцях самостійно вирішує, чи втілювати певні національні директиви/поради або ж відмовитися від них. Водночас, це позитивний інструмент, адже пріоритетом є саме інтереси людей на регіональному рівнях й потреби, які має той чи інший регіон.
Важливо відзначити, що соціал-демократи в Італії не мають наразі власної партії – вони є представниками різних політичних сил, що ускладнює просування прогресивної політики.
Але прогресивні рішення в різних сферах життя Італії існували, продовжують й будуть існувати.
Важливо, аби вони виконували найголовнішу мету – були спрямовані на людей, які є найбільшою рушійною силою розвитку будь-якої держави.
09.03.2021
Did you like this article?