Соціалка

Дніпро має шанс на очищення?

Екологічний стан річок в Україні потребує вирішення на загальнодержавному рівні. 25 лютого відбулась пресконференція Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України щодо забруднення Дніпра. Ми прослухали пресконференцію та вижали з неї "воду". Отже, як планують очистити Дніпро?
Анастасія Венчковська
Активістка Еко-напрямку
СД Платформи
Джерела забруднень та актуальність проблеми

Води Дніпра постійно перевіряють на наявність небезпечних хімічних речовин.
Результати свідчать, що найчастіше річка Дніпро забруднюється залишками фармацевтичних засобів та сполук важких металів (наприклад, цинк та мідь). Основними причинами забруднення є застарілі очисні споруди, а також неконтрольовані викиди від підприємств.

Керівниця відділу співробітництва у сфері економіки, енергетики, інфраструктури та довкілля Представництва Європейського Союзу в Україні Клое Алліо зауважила: «Здоров'я людей залежить від управління екосистемами, а водна політика є дуже важливим блоком європейської політики».
Водна директива

Безумовно, проблема забруднення води актуальна майже для всіх країн світу. У ЄС для боротьби з цим викликом розробили т. зв. Водну директиву, тобто, єдине законодавство для всіх країн-членів задля попередження забруднення води і боротьби з його наслідками. Зокрема, ця Директива передбачає відновлення раніше забруднених водойм та суворий контроль над викидами підприємств. Вона спрямована на вдосконалення управління водними об'єктами.

Міністр захисту довкілля повідомив, що нещодавно Україна та ЄС розпочали діалог з питань захисту українських водойм. Важливо відзначити, що без ратифікації Водної директиви Україна не зможе стати повноцінним членом ЄС. Відповідно, нашій державі варто вживати заходів для того, щоб управління водними ресурсами в Україні відповідало всім вимогам Європейського Союзу.

Хочеться вірити, що високі стандарти, прописані у директиві, невдовзі почнуть діяти і в нашій країні, а ми побачимо наочні зміни на краще.
Моніторинг, скринінг, аналіз

За словами Заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайла Хорєва, в Україні планують запровадити ті ж методи моніторингу стану води, що й у ЄС.
Важкі метали часто потрапляють до водойм через неналежне зберігання або використання, проте, водоканали часто ігнорують цю проблему. Для того, щоб оцінити рівень забруднення води, необхідно проводити відповідний аналіз.
Моніторити стан води за стандартами ЄС почнуть у чотирьох містах: Івано-Франківську, Одесі, Слов'янську та Вишгороді.

До моніторингу стану забруднення українських річок залучили й іноземних експертів. Так, Ярослав Слободнік – директор Інституту навколишнього середовища у Словацькій Республіці повідомив про результати скринінгу, проведеного в Україні. У результаті цього були виявлені хімічні речовини, які були заборонені ще в СРСР. Серед специфічних забруднювачів Дніпра – важкі метали (цинк та мідь). У водоймах також виявили високу концентрацію пестицидів. Від забруднення річки страждають і жителі водойм. Зокрема, у рибі Дніпра виявили ртуть. Іноземний експерт також порадив розглянути можливість запровадження в Україні практики ЄС – «Забруднювач оплачує». Ярослав Слободнік наголосив на тому, що варто звертати увагу на ті з'єднання, що містяться в резервуарах для виробництва питної води.
Загалом по всій протяжності Дніпра виявили 21 специфічний забруднювач і декілька точок, що перевищують ліміт токсичності.
Як намагаються виправити ситуацію?

На пресконференції наголосили на важливості модернізації очисних споруд, а також посиленні відповідальності за забруднення водойм. Для вдосконалення системи охорони водойм в цілому необхідне залучення експертів, придбання новітнього обладнання та проходження відповідного навчання працівниками, які безпосередньо залучені до процесу врегулювання проблеми забруднення водойм.

Щоб у майбутньому ратифікувати Водну директиву, необхідно вже зараз змінювати закони щодо захисту водойм. Також учасники пресконференції запропонували створити базу даних найбільших осередків забруднення, аби в подальшому моніторити стан водойм.

Ще одним джерелом забруднення водойм є сільське господарство. Якщо вдасться модернізувати очисні споруди та регламентувати наслідки діяльності підприємств у сільському господарстві, то рівень забруднення знизиться на 80-90%.

Ситуацію прокоментував також керівник проекту «Водна ініціатива ПЛЮС» Олександр Цинке. У рамках проекту було організовано зустрічі з десятками тренерів, експертами, обговорено технічні звіти і перспективи надання Україні спеціального обладнання. Результатами цього проекту є покращення рівня обізнаності щодо ситуації з забрудненням Дніпра.
Поки ж стан Дніпра та інших українських водойм залишається в поганому стані та неконтрольовано забруднюється великими підприємствами. Сподіваємося, що озвучені на пресконференції ініціативи будуть втілені у життя, а не залишаться на рівні суто обговорення.
12.03.2021
Did you like this article?