ПОЛІТИКА

Відкритий лист СД Платформи до Соціал-демократичної партії Швейцарії напередодні проведення міжнародної Конференції з відновлення України у Лугано
4 – 5 липня 2022 року

Ми, представники Соціал-демократичної платформи України, які вже протягом 10 років відстоюють право на побудову більш справедливого та прогресивного суспільства в Україні, звертаємось у цьому відкритому листі до народних депутатів, представників місцевих рад, членів Соціал-демократичної партії Швейцарії з наступним:
1. Ціна свободи України та бажання стати повноправною частиною Європейського Співтовариства надто висока. Вона вимірюється десятками тисяч загиблих мирних жителів, зокрема понад триста дітей, убитих російськими військами, зруйнованими містами та інфраструктурою, тимчасово окупованими територіями.

2. Передумов до закінчення війни поки що не спостерігається, тому необхідно бути готовими до затяжного протистояння та підтримки України у її боротьбі проти російської безпрецедентної агресії.

3. путінська росія просуває модель автократичної держави, використовуючи ідеологічну оболонку військового експансіонізму та національного культу, на відміну від демократичного ладу, якого прагнуть такі країни, як Україна.

4. Дуже важливо, щоб відновлення України розпочиналось вже сьогодні. Немає необхідності чекати закінчення війни, щоб оновити інфраструктуру та відбудувати розбомблені міста. Десятки тисяч людей потребують даху над головою, а діти та вчителі багатьох сіл та міст, які перебували під тимчасовою окупацією, мріють розпочати новий навчальний рік у відремонтованих школах та університетах.

5. Відновлення повоєнної України вимагатиме багато фінансових та людських ресурсів. Всі ці завдання неможливо виконати без допомоги західних партнерів, у тому числі Швейцарії, у короткостроковій та довгостроковій перспективі. У цьому відношенні політики, особи, які приймають рішення, та громадяни відіграють ключову роль, оскільки рівень підтримки залежатиме від їхнього залучення та співпереживання з Україною.

6. Необхідно зробити радикальніші кроки, які дозволять Україні вийти з фінансово-економічної кризи. Таким кроком може бути списання суверенного боргу або хоча б частини цього боргу, оскільки фінансова система була не надто здатна покрити зовнішні борги за кредитами в довоєнний період, а що вже казати, коли йде війна.

7. Виділена грошова допомога повинна мати цільове застосування та прозору систему моніторингу розподілу. Насамперед, результати використання цієї допомоги мають відчути звичайні громадяни у будівництві житлових будинків, мостів, ремонтів об'єктів соціальної інфраструктури, забезпеченні основних потреб та соціальних гарантій.

8. Ще однією серйозною проблемою є безробіття та зниження рівня фінансових трансфертів від трудових мігрантів (багато чоловіків пішли на фронт або не можуть виїхати з країни на заробітки), які традиційно допомагали підтримувати економіку. Програми відновлення України мають бути спрямовані насамперед на людиноцентризм та створення нових робочих місць, щоб люди, які сьогодні вже безробітні, могли прогодувати себе та свої сім'ї.

9. Усі ці проблеми неможливо вирішити без глибокої розбудови самої України. Політичні еліти мають максимально позбутися політиків минулого та олігархів, а українське суспільство, яке пройшло через такі важкі випробування, має бути більш вимогливим до себе та тих, хто обраний захищати свої інтереси. У парламенті мають бути партії, які не лише зміцнюватимуть оборонний сектор та нарощуватимуть військову міць, а й приділятимуть пріоритетну увагу освіті та соціальній сфері, захисту трудових прав та боротьбі з утиском маргіналізованих груп.

10. Солідарність у цей непростий час для України сповнена дуже практичним змістом. Участь представників європейських соціал-демократичних партій на підтримку України дозволить не лише інтегрувати наші суспільства, а й захистити весь цивілізований світ від путінської росії.

До такої підтримки можуть належати цілком реальні дії, такі як:

- виділення фінансових коштів на відновлення української економіки та соціального забезпечення найбільш постраждалих верст населення;

- реалізація спільних інфраструктурних проектів, орієнтованих на відбудову житлових будинків для тих, хто втратив дах над головою, шкіл, університетів, спортивних та культурних центрів;

- виділення коштів на підтримку промислових кластерних підприємств, малого та середнього бізнесу, включаючи фермерів та галузевиків, а також цифрову трансформацію суспільства;

- посилення санкцій проти росії, у тому числі російських олігархів, політиків та їх сімей, які володіють дорогою нерухомістю та активами в європейських країнах, зокрема у Швейцарії, проведення розслідувань про зв'язки російських фінансово-промислових груп з частиною політичного істеблішменту, відключення всіх російських банків від SWIFT, блокування всіх фінансових операцій, пов'язаних із країною-агресором, виведення швейцарського бізнесу з росії.

Український народ взяв на себе дуже тяжкий тягар у своїй боротьбі за свободу та демократію. Підтримка та посилення України сприятиме перемозі загальноєвропейських цінностей над автократією та російською агресією.
05.07.2022
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів