Політика

Чи справді мафія безсмертна?

Злочинні угруповання, без сумніву, впливають на життя звичайного громадянина й політичні процеси. Україна тут не є винятком. Місцеві вибори, які відбулися нещодавно, привели нові еліти до влади на місцях, а вже чинні поновили свій політичний вплив на місцевому та регіональному рівнях. Важливо зазначити, що кримінальні авторитети та угруповання є частиною саме регіональних еліт. Однак коріння мафії як суспільного явища залишається невідомим. Тому пропонуємо зазирнути в історію цього феномена і безпосередньо з Італії розповісти вам про мафію.
Буде цікаво!
Дмитро Мамаєв
Координатор СД у напрямку
Робота з переселенцями
Історичні згадки

Мафія – це комплексне і складне явище, яке сягає своїм корінням у середньовіччя. На сьогодні досі не відомий точний час, причини й обставини того, як це слово увійшло в повсякденне життя італійців. За однією з версій (яких є близько десятка), після падіння Римської імперії у V ст. н.е. Італія була завойована багатьма іноземними державами, зацікавленими в експлуатації її територій. На півдні, у Сицилійському Королівстві, влада була розділена між багатьма дрібними дворянами та землевласниками, які представляли «уряд на місцях» замість центральної влади (у Неаполі або Палермо). Таким чином, перші ознаки мафії були помічені саме в такому феодально-землевласницькому устрої.
За іншою з версій, існує думка про розбійників, знову-таки на півдні, які насиллям і поборами переконували землевласників залишити їм у підпорядкування своїх підлеглих. Таким чином, більш заможні люди підтримували панування над територіями – владу, яку боялося, але визнавало місцеве населення. Зрештою, це призвело до міксування «мафіозі» з органами центральної влади, правоохоронних органів й спричинило ще більшу недовіру до установ та судів. До сьогоднішнього дня, навіть після об`єднання Італії у 1870 році, центральна влада залишається досить далекою від подолання бідності та вирішення проблеми працевлаштування в країні саме через брак довіри від звичайного громадянина.
Не однією Cosa Nostra

Переходячи до походження слова «мафія», варто зазначити, що поняття мафії та організованої злочинності не є тотожними. Злочинна діяльність в Італії набуває організованої форми там, де є незаконні ринки збуту, де відбуваються торгівля наркотиками, заняття проституцією, рекет та азартні ігри. Мафії ж ідуть далі й прагнуть встановити контроль над територією, іноді стаючи настільки потужними, що не піддаються державному контролю. Варто наголосити саме на множинності мафії, адже цей термін вказує на російські, китайські, південноамериканські злочинні організації, а також на японську «Якудзу». В Італії поняття «мафія» застосовується до різних злочинних організацій, що з'явилися переважно на півдні країни. Такими можна вважати «Cosa Nostra» на Сицилії, «Ndrangheta» у Калабрії, неаполітанську «Camorra» й «Sacra Corona Unita» в Апулії.
Італійський соціолог Pino Arlacchi розрізняє «стару мафію» (до 1970-х рр.), яка була джерелом соціального визнання й гарантом традиційного суспільства. Водночас він зазначає про «нову мафію», що існує починаючи з кінця XX ст. і зацікавлена лише в нагромадженні капіталу, що викликано контролем за державними закупівлями, торгівлею наркотиками та іншими злочинними діями.
Курт Вольф, ще один соціолог, зазначає, що основна функція мафії полягає в захисті/вимаганні матеріальних благ від фермерів, дрібних торговців, підприємців зв обмін на їхню безпеку. Ступінь вкорінення мафіозних груп у суспільство є досить різним – усе залежить від розміру території, де мафія розгортає відповідну діяльність.
А що суди?

Беручи до уваги деякі заходи щодо анти-мафії, активне запровадження норм щодо боротьби з цим феноменом почалися в 1950-х рр. Наприклад, в італійському кримінальному кодексі існують статті щодо злочинів асоціацій мафіозного типу, а також є спеціальний вид ув`язнення за такого виду злочини. Звісно, сюди варто віднести також міжнародне судове співробітництво, зокрема груп країн, в яких мафії є загальновизнаними й активно діють. В Італії також існує посада Верховного комісара з питань координації боротьби зі злочинами мафії. Судді й прокурори, які працюють над кейсами мафії в Італії, завжди знаходяться під захистом поліції.
Думка, що мафія існує лише на півдні країни, помилкова. «Ndrangheta» закріпилася в північній Італії, особливо в регіоні Ломбардія з центром у Мілані. До галузей, в яких оперує дана мафіозна група, належать ресторація, сфера обслуговування, будівництво, криптовалюта, автомобільні перевезення товарів, торгівля автомобілями (за даними агентства Dia – аналог слідчого управління щодо боротьби з мафією).
До речі, варто згадати, що тиждень тому в Італії розпочався безпрецедентний за масштабами судовий процес, на якому підозру в участі та співпраці з «Ndrangheta» оголосили більш ніж 400 особам. Серед них державні службовці, юристи, працівники органів законодавчої та виконавчої влади, радники колишніх високопосадовців. Близько 900 свідків долучені до справи. Роль прокурора, який є головною особою зі сторони обвинувачення, виконує 62-річний Гратері, який уже близько 30 років живе під поліцейським наглядом. Судове засідання триватиме близько 2-х років. Востаннє схоже за масштабами судове засідання в справах мафії відбулося наприкінці 80-х рр. ХХ ст. Власне, це ще раз доводить укоріненість цього феномену в італійському суспільстві й не лише, адже дана група діє по всьому світові. Про це свідчать повідомлення про підозру, вручені громадянам Німеччини, Швейцарії та Болгарії щодо даної справи.
Пострадянський слід

Насамкінець слід зазначити про пострадянський слід в італійській мафії. На півдні Італії також діють деякі представники мафії-вихідці з України, що емігрували до півострова після розпаду СРСР у 1991 р. Це стосується і громадян Вірменії, Грузії та РФ. Міграція розглядається як рушійна сила, що сприяє стабілізації й становленню нових злочинних угрупувань на території Італійської республіки. Велика кількість представників криміналітету з пострадянського простору емігрувала в 90-ті роки саме до Італії, де оселилася і прийняла місцеві правила гри й до сьогодні здійснює прямий та непрямий вплив на політичні процеси як усередині Італії, так і в країнах свого походження. На жаль, ці впливи є досить серйозними та відчутними.
Підсумовуючи, досить важко знайти справжні причини, що змушують і підштовхують мафії діяти дедалі активніше й обирати саме Італію як країну для втілення злочинних планів та міркувань. Мафія справляє значний вплив на різні процеси, а тому аналітики й судові та слідчі органи не лише Італії, а й інших країн світу повинні приділяти цій проблемі належну увагу задля виявлення та запобігання цього виду транснаціональної злочинної діяльності.
27.01.2021
Did you like this article?