Політика

Загострення ситуації між Косово та Сербією

Нагадаю, напруга вчергове зросла нещодавно. Причиною стало рішення косоварів про необхідність перереєстрації номерних знаків та інших документів для тих, у кого вони сербського зразка.
Богдан Ференс
Засновник СД Платформи
Дедлайн передбачався 1 серпня.

Однак, після різкої реакції сербської спільноти, яка проживає на території Косово, у вигляді блокування адмінкордонів та доріг, зіткнень з поліцією та навіть застосування вогнепальної зброї, косоварська влада вирішила перенести дедлайн на 1 вересня.

Серби також не готові визнавати посвідчення водіїв, видані в Косово.

Цього тижня було декілька раундів переговорів між лідерами Сербії та Косово за посередництвом спецпредставника ЄС та США, але результату не було досягнуто.
Інтереси сторін:

– Сербія не готова визнати незалежність Косово, тому уникає будь-яких дій, які можуть хоча б частково легітимізувати статус Косово. До того ж, на цій території проживає багаточисельна спільнота сербів.

– Косово прагне міжнародного визнання своєї незалежності, а також розраховує на першочергову підтримку США у цьому процесі. Албанці переважають за чисельністю сербів, тому намагаються повністю контролювати ситуацію і поступово витісняти сербів.

– ЄС найбільше зацікавлений у стабілізації ситуації. Ще одна гаряча точка у Європі нікому не потрібна. Європейська перспектива для сторін конфлікту виглядає досить презентабельною, але поки що не зовсім реалістичною. Сербія має «кандидатський статус» вже більше 10 років, однак до вступу в ЄС ще далеко.

– США відіграє свою роль у медіації та підтримує Косово у цьому конфлікті. Габріель Ескобар, спецпредставник на Західних Балканах заявив, що варто забути про наратив: «Косово - це частина Сербії. Косово та Сербія - це Європа і необхідно подбати про спільне майбутнє».
Чи прослідковується у регіоні російський слід?

Звичайно. Балкани завжди були у фокусі особливого інтересу як політичного, агентурного, бізнесового конгломерату, так і кримінального. Причина проста - через цей регіон можна прямо впливати на безпекову ситуацію Європи.

Протягом багатьох років у різних балканських країнах зрощувались політичні проекти, покликані просувати російські інтереси. На це виділялись серйозні ресурси. Навіть у такій країні як Хорватія, яка є членом ЄС, велика частка готельно-розважального та рітейлового бізнесу належить росіянам. А що вже казати про Чорногорію, Сербію та інші країни.

Для України => сприятливою буде ситуація, коли сторони до чогось таки домовляться. ЄС та США змушені будуть дещо перефокусувати свою увагу, якщо спалахне гаряча фаза. А це точно не на нашу користь. Цього звісно прагнуть росіяни, тому будуть намагатися використовувати свої інструменти впливу.


P.S. Україна не визнає Косово, але й з Сербією у нас досить напружені відносини з огляду на її тісну співпрацю з росіянами.
27.08.2022
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів