Соціалка

Кам'яні джунглі VS озеленення

Протягом останніх років все частіше звертають увагу на питання екології. Одна з нагальних і доволі очевидних проблем – незаконна вирубка лісів чи нехтування висадкою нових.
Анастасія Кім
Студентка Львівської політехніки
У містах зелені насадження виконують екологічну, санітарно-гігієнічну, естетичну та рекреаційну функції. По-перше, вони захищають будівлі та тротуари, створюючи «зелений бар'єр» від пилу й вихлопних газів, що надходять з доріг із навантаженим трафіком. По-друге, парки і сквери завжди були невід'ємно важливим з естетичної точки зору компонентом міської інфраструктури, особливо це стосується «кам'яних джунглів» мегаполісів. Зелені насадження, що продукують життєво необхідний кисень та слугують домівкою для багатьох тварин, потребують більшої уваги з боку містян та влади, адже тільки завдяки спільним зусиллями можна покращити наше життя вже сьогодні.
Хотілося б звернути увагу на проєкт GrowGreen, який фінансується в рамках дослідницької та інноваційної програми Європейського Союзу Horizon 2020. Він має на меті включення природи в міське середовище існування задля покращення рівня життя громадян. Ця програма співпрацює з містами Європи та Китаю.
Оскільки цей проект передбачає взаємодію з різними країнами, моніторинг відбувається відповідно до цілей, встановлених окремо для кожного міста, включаючи в себе особливості клімату, екологічні, соціальні та економічні аспекти. Далі наведемо приклади, що є важливим в рамках цієї ініціативи для різних міст.
GrowGreen працює з Манчестером (Великобританія) над розробкою проєктних рішень, які будуть використовувати зелену інфраструктуру для попередження повеней в окремих районах міста.
Валенсія (Іспанія), для якої характерне спекотне літо та невелика кількість опадів, прагне відновити сади та ліси, щоб попередити прогнозовані підвищення температури та зменшення кількості опадів, запобігти встановленню екстремальних погодних умов.
Водночас у Вроцлаві (Польща) проектують кишенькові парки, зелені стіни та вулиці, щоб вирішити проблему паводків, оскільки місто, розміщене на південному заході країни на річці Одер, знаходиться під загрозою затоплення з ризиком до 36%, незважаючи на масштабніі роботи задля захисту від паводків.
Приклад міста Модена (північ Італії), у якому через його внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО існують обмеження щодо зміни інфраструктури для збільшення зелених площ, доводить, що існують альернативні переплануванням рішення для міст, де це з тих чи інших причин не видається можливим. Саме тому, містечко в регіоні Емілія-Романья впроваджує природоохоронні рішення за своїми межами в нових забудовах для зниження температурного стресу у спекотні літні місяці.
На прикладі нових, але вкрай перспективних проєктів можна побачити, що завдяки благоустрою, озелененню, сталому управлінню можна вирішити екологічні проблеми як мегаполісів, так і міст з важливим культурно-історичним значенням.
23.04.2021
Did you like this article?