ПОЛІТИКА

Разом за міцну Європу

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) затвердила програму та головних кандидатів напередодні майбутніх виборів до Європарламенту. Разом за міцну Європу – таким є ключовий посил прийнятого маніфесту на партійному з'їзді в Берліні, 28 січня 2024 року.
Анастасія Нестерова
Активістка СД Берлін
Єлизавета Бондаренко
Активістка СД Берлін
"На мій погляд, це дуже важливі вибори. Тому що те, що ми переживаємо тут, у Німеччині: підйом правих популістів від партій, які ведуть антиєвропейську кампанію", – заявив канцлер Олаф Шольц на конференції європейських делегатів СДПН.
За словами Шольца, є лише один спосіб протистояти такому розвитку подій: "голосувати за Катаріну Барлі та СДПН", – заявив він. Катаріна Барлі, колишня міністерка і нинішня віце-президентка Європейського парламенту, була обрана головною кандидаткою на європейських виборах від СДПН.

На тлі зростаючої тенденції до правого популізму, СДПН зробила ставку на боротьбу з ультраправими одним із головних передвиборчих пріоритетів. В маніфесті німецькі соціал-демократи розкрили сутність Сильної Європи, яку вони пропонують побудувати.
Оцінюючи усі ризики, пов'язані з вимушеною міграцією молодих людей, не варто забувати про необхідність застосування цієї потенційної сили для створення потужної мережі контактів, що можуть використовуватися як мости для співпраці між Україною та іншими країнами.

Молодь, що отримала освіту та досвід за кордоном, може принести в Україну нові ідеї, технології та культурний обмін, навіть перебуваючи на відстані. Українці за кордоном можуть виступати як ефективні амбасадори, або народні дипломати, та змінювати стереотипи щодо України в світі. У разі економічної чи політичної кризи молодь за кордоном може стати важливою групою для залучення підтримки і вирішення проблем. Не втрачати зв'язок з українською молоддю за кордоном означає не тільки збереження національної ідентичності, а й використання можливостей, які вони можуть надати для розвитку України.
Європа майбутнього базуватиметься на принципах сильного єдиного ринку, боротьбою зі зміною клімату, збереженні і примноженні робочих місць і сприятливих умов для ведення бізнесу. Європа займе лідерство в глобальній конкуренції і буде говорити єдиним голосом як сильний партнер на глобальній арені задля зміцнення порядку, заснованого на правилах, і проведення міжнародних кампаній за мир і проти нерівності. Європа, заснована на повазі і справедливості, буде захищати демократичні принципи, бо популісти і єврофіли ведуть лише до соціального і культурного зубожіння суспільства.

Німецькі соціал-демократи виступають за активні внутрішні реформи ЄС. Розширення і реформи повинні йти пліч-о-пліч. Німеччина рішуче підтримує вступ України та Молдови, а також Грузії до ЄС, як тільки будуть виконані всі необхідні критерії. Європейські лідери і громадяни повинні ще більше шукати точки дотику між країнами-членами. Міграційна політика та політика щодо біженців має ґрунтуватися на солідарності, яка поєднує людяність і порядок.
Мирна Європа має вміти себе захистити. Тому СДПН детально підійшла до цього в своєму маніфесті. Необхідно посилити європейську складову в НАТО та вести спільну політику безпеки та оборони. Тут згадувався запропонований О. Шольцем проєкт спільної протиповітряної оборони – Небесний щит. Європі необхідний спільний оборонний ринок.

Більше з маніфесту можна дізнатися тут.
Ми розцінюємо прийняту політичну програму прогресивною і достойною бути втіленою в Європі. Сильна Європа – це про демократію, свободу і гідне життя громадян. Це той вибір, за який ми відчайдушно боремося в Україні. Проти російської агресивної війни і за спільне європейське майбутнє.
Будучи в спільній боротьбі і маючи взаємну підтримку, СД Платформа активно підсилює партнерські відносини з німецькими соціал-демократами, як партією СДПН, так і її молодіжним крилом JUSOS. Цьому сприяє існування осередку СД Берлін, який об'єднує молодих українців, мігрантів та біженців в Німеччині та знайомить їх з ідеями європейської соціал-демократії. Напередодні запеклого року виборів, СД Берлін буде активно використовувати формат публічних дебатів між українцями і німцями, аби налагоджувати порозуміння між нашими активістами на різних рівнях.
Висловлюємо нашу підтримку колегам з СДПН на шляху до розбудови Сильної Європи.
08.02.2024
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів