ПОЛІТИКА

Українська дипломатія в світі.
Що відбувалось в лютому?

В лютому українська дипломатія мала низку важливих подій. Місяць розпочався з того, що 2 лютого Австрія висилала з країни чотирьох російських дипломатів. За даними австрійського МЗС, двоє дипломатів посольства Росії вчинили дії, несумісні з їхнім дипломатичним статусом. Тому вони були оголошені personae non grate відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини.
Данііл Антонюк

Аналітик
Міністерство закордонних справ України висловило протест щодо негуманного поводження із громадянином України Міхеілом Саакашвілі, який утримується за ґратами в Грузії. Грубе порушення прав людини по відношенню до українського громадянина йде врозріз із задекларованим курсом Тбілісі на здобуття членства в ЄС і свідчить про згортання демократичних тенденцій в Грузії, наголосили в МЗС України.
Європейський Союз надав згоду навчати ще додаткові 15 тисяч українських військових використанню західної бойової техніки. Таким чином загальна кількість навчених солдатів за програмою EUMAM збільшиться до 30 тисяч. Ще у листопаді 2022 року країни Євросоюзу створили місію з навчання українських військовослужбовців (EUMAM). За планом, підготовку мали пройти 15 тисяч солдатів Збройних сил України. Зокрема, військових навчатимуть керувати європейською бронетехнікою, зокрема танками Leopard 2, які країни ЄС найближчим часом постачатимуть Україні.

Західні посольства не зважаючи на численні повідомлення про підготовку Росії до нового великого наступу не евакуювали своїх співробітників. Про це в інтерв'ю BBC News Україна розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. За словами міністра, партнери впевнені в успішності України на полі бою, тож минулорічна ситуація з масовою евакуацією дипломатичного персоналу не повториться. За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), президент РФ Володимир Путін, вочевидь, знову переоцінив можливості російських військових, віддавши наказ повністю захопити до березня Донецьку і Луганську області. За попередніми оцінками ISW, так званий "великий російський наступ" до квітня 2023 року, швидше за все, передчасно досягне кульмінації під час весняних дощів у квітні, якщо не раніше. Про оперативно значущі наслідки в результаті «нового великого наступу» РФ не йтиметься, вважають аналітики.
Посольство Ізраїлю в Україні відновило свою роботу в Києві. Про це повідомив міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен. На початку лютого Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що розгляне можливість постачання озброєнь Україні. Він нагадав, що питання озброєнь було проаналізовано та відкинуто попереднім ізраїльським урядом. США наполягають на тому, щоб Ізраїль надавав більшу допомогу Україні в її протистоянні з Росією, особливо зараз, коли Тегеран надає Москві сотні безпілотників, які використовуються для атаки проти України.

У Польщі звільнили останніх дипломатів, які навчалися у Московському державному інституті міжнародних відносин (МГИМО). Про це Gazeta Polska розповів міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау. "Московський державний інститут міжнародних відносин був інвестицією в діяльність російського імперіалізму. Це частина радянської м'якої сили. Випускники мали служити державному розуму цієї імперії", - заявив Рау. Він додав, що у польському зовнішньополітичному відомстві вже фактично два місяці, як немає дипломатів-випускників цього російського вишу.
Нідерланди вирішили скоротити кількість дипломатів у російському посольстві в Гаазі через неодноразові спроби працевлаштувати співробітників розвідки. Зазначається, що попри численні спроби Нідерландів знайти рішення, Росія продовжує намагатися тримати офіцерів розвідки в Нідерландах під дипломатичним прикриттям.

Україна бойкотувала Парламентську асамблею ОБСЄ через участь в ній росіян. Євгенія Кравчук наголосила, що у ситуації, коли представники однієї чи двох країн можуть заблокувати всі рішення в ОБСЄ, є глухим кутом. Вона зазначила, що Україна працює з партнерами над реформою ПА ОБСЄ. Народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин зазначив в ефірі телемарафону, що, якщо представники Росії виступатимуть на засіданні, то міжнародні партнери України ці виступи усіляко блокуватимуть.
20 лютого 2023 року президент Сполучених Штатів Джо Байден відвідав Київ, столицю України- це був його перший візит на посаді Президента США. У своїй промові під час візиту Джо Байден наголосив на провалі початкових планів Росії в поточній війні, на тому, що країни вільного світу і НАТО проявили єдність і силу, підтримуючи обороноздатність України і її населення в умовах гуманітарної кризи.

Китайський лідер Сі Цзіньпін планує відвідати Москву для проведення саміту з російським президентом Володимиром Путіним у найближчі місяці. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на поінформовані дипломатичні джерела. Як повідомляється, імовірна зустріч Сі Цзіньпіна та Путіна стане частиною просування мирних переговорів і дозволить Китаю повторити свої заклики не застосовувати ядерну зброю. За словами співрозмовників видання, підготовка до візиту перебуває на ранній стадії і час його проведення ще не визначено. Сі Цзіньпін може відвідати РФ у квітні чи на початку травня.

Президент США Джозеф Байден, перебуваючи з робочим візитом у Польщі, виступив з промовою щодо війни в Україні. У ній американський президент наголосив на подальшій підтримці Києва з боку США та союзників, висловив упевненість, що Володимир Путін не зможе покорити українців, а Україна ніколи не стане місцем, де на Кремль чекає перемога.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що тиск на Україну із пропозицією розпочати мирні перемовини не має сенсу. Про це глава держави заявив під час прес-конференції з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.
Генеральна асамблея ООН на надзвичайній спеціальній сесії у четвер, 23 лютого, проголосувала за резолюцію «Принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, що лежать в основі досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні». Цю резолюцію запропонувала Україна. У ній вона закликає Росію зупинити бойові дії та вивести свої війська з України, а також закріплює основні положення «формули миру», яку запропонував Президент України Володимир Зеленський.

Генсек НАТО відкинув китайську «формулу миру» для Україні. Заклик Китаю до мирних переговорів між Україною та Росією «не викликає особливої довіри». Скепсис у Заходу викликає, зокрема, той факт, що Китай так і не спромігся засудити агресію РФ проти сусідньої незалежної та суверенної держави, і при цьому, схоже, вже обрав, на чию сторону конфлікту стати, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова висміяли під час виступу в Індії, коли він заявив, що «Росія хоче зупинити війну, яку почала Україна».

До роковин повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого у всьому світі відбулися акції на підтримку України. Мітинги проходили під посольствами Росії та на центральних площах європейських міст. Цілу низку визначних споруд в містах Євросоюзу підсвітили у кольори жовто-блакитного прапора.
Наша дипломатія повинна бути наступальною і мудрою. Ми маємо бачити весь контекст світу, орієнтуватися в ньому, розуміти, що світ дуже швидко змінюється, і ми не повернемося туди, де були. Але ми маємо пояснити, що з українців мають брати приклад, що нам мають допомагати заради своєї безпеки, зокрема більшою кількістю зброї, і що нам потрібно відчувати підтримку від наших союзників і партнерів.
10.03.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів