#справедливе_відновлення_важливе

#Профспілки_важливі

Затяжна війна в Україні вносить суттєві зміни у функціонування економічної системи та значно впливає на розвиток трудового потенціалу зокрема.
Внаслідок військових дій в країні значних руйнувань та пошкоджень зазнали виробничі комплекси, зруйновано близько 1500 середніх та великих заводів, приблизно чверть з яких українська економіка втратила назавжди. Зруйновані міста, житлові будинки та об'єкти інфраструктури. Україна втратила майже 5 млн робочих місць.
Повномасштабне вторгнення спричинило катастрофічний вплив на людський капітал країни.

Іванка Храпко
голова молодіжної ради ФПУ
Так, сьогодні, в наслідок 2-х років повномасштабного вторгнення в Україні 6,3 млн українців перебувають за кордоном, понад 7 млн українців за межею бідності. Як зазначає уряд, в найближчі 10 років потрібно 4,5 мільйони людей працездатного віку, щоб економіка показувала зростання 7% щороку.

Щодо стану оплати праці, то середня мінімальна заробітна плата в Україні становить 721 Євро по відношенню до 2100 євро у країнах ЄС.

За оцінками аналітиків, близько 10 років знадобиться на відбудову зруйнованих країною-терористом об'єктів інфраструктури, підприємств, житлових комплексів.

Для майбутнього України та справедливого відновлення однозначно необхідно створити механізми забезпечення гідних умов для розвитку людського капіталу, який є основою процесу справедливої відбудови та ключовим рушієм євроінтеграції.
Побудова міцної економіки в Україні - запорука не лише Перемоги, а й побудови сталої системи безпеки в регіоні і світі і тому брак кваліфікованої робочої сили - найбільша загроза ефективній відбудові. Одними з ключових мотивів притоку робочої сили до України окрім патріотизміу, має бути гідна оплата праці, європейські стандарти і гарантії, сталий соціально-економічний розвиток країни.

Справедливе відновлення України після війни вимагає врахування інтересів різних суспільних груп. І саме сильні профспілки, які історично виникли для трансляції запитів працівників, можуть забезпечити гідні умови праці, соціально-економічний захист та національну безпеку в процесі відбудови.

Чому профспілки потрібні для справедливого відновлення – тому що це єдина інституція, яка має легітимне законне підґрунтя та право для захисту трудових, соціально-економічних прав працівників та сприяє зростанню трудового потенціалу країни.
Зокрема через:

1) Ефективний соціальний діалог: профспілки повинні виступати як посередники між урядом (як на національному так і на локальному рівнях), роботодавцями та працівниками у вирішенні соціально-економічних питань та створенні гідних робочих місць, впливати на урядові рішення та законодавство, що стосується робочих місць, соціальних програм та іншого законодавства, яке може впливати на післявоєнний процес відновлення.

2) Економічний розвиток: сильні профспілки можуть стимулювати економічний розвиток шляхом підтримки ініціатив, спрямованих на покращення умов праці, гідної заробітної плати та як наслідок стимулювання виробництва. Це може допомогти відновити економіку після війни шляхом стимулювання повернення українців з-за кордону.

3) Євроінтеграційні та глобальні процеси: завдяки інтеграції в європейську профспілкову спільноту профспілки України можуть сприяти вдосконаленню та адаптації трудового законодавства у відповідності до європейських стандартів.

4) Забезпечення інклюзивності ринку праці: побудова нових та забезпечення ефективного функціонування наявних робочих місць в процесі відбудови необхідно здійснювати з врахуванням запитів різних суспільних груп працівників та створення робочих умов, адаптованих до потреб осіб з інвалідністю, працевлаштування ветеранів, молоді, жінок з дітьми, людей передпенсійного віку та інших вразливих категорій населення.

5) Попередження демпінгу ринку праці: профспілка – це інструмент недопущення демпінгу ринку праці в процесі залучення мігрантів в повоєнній відбудові, а саме через створення гідних умов праці для усіх груп працівників.

6) Безпечні умови праці: створення умов для забезпечення психосоціальногоблагополуччя працівників, включаючи попередження стресу, баланс між роботою та особистим життям та дотримання прав працівників на відпочинок та відновлення сил працівників включаючи перерви, відпустки, право на відключення.

7) Розвиток та підвищення кваліфікації працівників: залучення працівників до процесу прийняття рішень через навчання та підвищення кваліфікації сприятиме перетворенню людського капіталу на повноцінного економічного суб'єкта, що має бути пріоритетом в процесі справедливого відновлення.

8) Сприяння формуванню ціннісного демократичного громадянського суспільства.
Отже, профспілки відіграють важливу роль у забезпеченні справедливого відновлення України після війни, захищаючи права працівників, сприяючи соціальній солідарності та сприяючи економічному та соціальному розвитку країни.
18.03.2024
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів