ПОЛІТИКА

Стажування в Європарламенті: досвід міжнародного секретаря СД Платформи – Дмитра Мамаєва

Європейський парламент (ЄП) є законодавчим органом Європейського Союзу, що обирається прямим голосуванням, та одним із семи інститутів ЄС. Його історія бере відлік від 1952 року, коли була заснована Генеральна Асамблея Європейської спільноти з вугілля та сталі. У 1958 році вона була перейменована в Європейську парламентську асамблею, а в 1962 році остаточно стала Європейським парламентом.

Дмитро Мамаєв
Міжнародний секретар
СД Платформи
Наразі Європарламент складається з 705 членів парламенту , які обираються у 27 державах-членах ЄС. Але Європарламент — це також тисячі співробітників, які працюють у Секретаріаті ЄП та різних секретаріатах семи політичних груп парламенту. Ідеться також про офіси окремих євродепутатів, до яких входять акредитовані помічники європарламентарів, радники та стажери.

Штаб-квартири Європейського парламенту є в Бельгії (Брюссель), Франції (Страсбург) і Люксембурзі. Основні пленарні засідання відбуваються у Страсбурзі, частково їх також проводять у Брюсселі, який в основному слугує місцем для зустрічей та роботи політичних груп, і де працює Парламентський комітет.
Як стати стажером в Європарламенті

Існують різні способи, як долучитися до роботи Європейського парламенту. Найпоширенішим є так зване «стажування Шумана», під час якого стажери мають можливість отримати загальне уявлення про діяльність ЄП, його структуру, процедури прийняття рішень і ухвалення законодавства. Стажування стартує двічі на рік. Тривалість стажування – п'ять місяців. І всі стажери отримують щомісячну стипендію, незалежно від місця роботи (Брюссель, Страсбург чи Люксембург).
Інший варіант – стажування в секретаріаті однієї з семи політичних груп в ЄП. Це і був мій кейс. Для цього ви повинні брати участь у громадсько-політичній діяльності у своїй країні походження, щоб мати право стати стажером, і ваші цінності мають відповідати цінностям політичної групи. Зазвичай стажування стартує двічі на рік (це може залежати від політичної групи), і триває п'ять місяців. Стажери отримують щомісячну грошову винагороду та проживають у Брюсселі. Детальну інформацію про те, як подати заявку, можна знайти на сайтах кожної з політичних груп.

Ще один варіант, як потрапити на стажування, – це подати заявку в офіс конкретного євродепутата. Ця можливість працює в основному для громадян ЄС, оскільки всі країни-члени ЄС представлені в парламенті. Однак громадяни країн, які не входять до ЄС, мають серйозні шанси подати заявку.

Стажерів відбирають, і вони проводять певний період часу (узгоджений з депутатом Європарламенту) в офісі європарламентаря, який працює над темами, які цікавлять стажера, або хто просто представляє ту ж країну в ЄП. Якщо ви хочете обрати такий шлях, то варто поспілкуватися з працівниками офісу європарламентаря, до якого ви хотіли б подати заявку.
Особистий досвід стажування в Європарламенті

Я мав можливість стажуватися в Секретаріаті S&D групи (Група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів у Європейському парламенті). Я зосереджувався на питаннях у Комітеті AFET (Комітет з закордонних справ) і особливо на регіоні країн Східного партнерства. Я присвятив багато мого часу та зусиль питанням, що стосувалися України, і пишаюся тим, що був корисним для своєї країни під час нічим не спровокованої, несправедливої та незаконної агресивної війни Росії. Ми доклали величезних зусиль, щоб питання України залишалося на порядку денному політичної групи та Європарламенту загалом.

Я здебільшого працював над розробкою політичних звітів та оцінок, які входили до моєї зони відповідальності (регіон країн Східного партнерства), і відвідував чисельні офлайн- та онлайн-зустрічі,, про результати яких я потім коротко звітував. Я також багато працював над попередніми дослідженнями, переглядаючи відповідні ресурси для подальшої розробки наступних резолюцій. Інші завдання, з якими ви можете зіткнутися під час роботи в секретаріаті політичної групи, містять у собі участь у пленарних засіданнях у Страсбурзі, активну взаємодію з депутатами Європарламенту та представниками їхніх офісів, а також законодавчу роботу (наприклад, обробка результатів голосування на пленарних засіданнях).
Загалом, стажування в політичній групі дозволяє вам продемонструвати свої професійні знання, аналітичне мислення та обізнаність про реалії певних регіонів світу, а також долучитися до роботи різних комітетів, у яких політична група бере активну участь. Стажування також є чудовою нагодою поспілкуватися зі співробітниками Секретаріату, які походять буквально з усіх 27 країн-членів ЄС і є професіоналами у своїй сфері. Це колеги, які можуть дати вам пораду, направити вас у правильному напрямку, підказати, як діяти в тій чи іншій ситуації, а часто просто вип'ють чашку кави з вами, щоб поговорити про щось, не пов'язане з роботою.
Окремим аспектом стажування в політичній групі є взаємодія зі стажерами з різних країн-членів ЄС. Ми провели багато часу разом, допомагаючи один одному, розширюючи коло спілкування, брали участь у соціальних і спортивних заходах. Стажування не тільки допоможе вам розширити коло спілкування, але й знайти однодумців, які згодом можуть стати вашими друзями.
10.05.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів