ПОЛІТИКА

Швейцарія: вибори

Недавні парламентські вибори у Швейцарії, що відбулись 22 жовтня, викликали хвилю обговорення в політичному середовищі. Права партія Швейцарії, відома як Швейцарська народна партія (Swiss People's Party (SVP)), досягла одного з найкращих результатів за останні роки, набравши 28,6% голосів, що більше, ніж у 2019 році. Результати виявилися навіть вагомішими, ніж передбачали опитування.
Каріна Мохаммад
Активістка СД Платформа
Успіх SVP можна пояснити їхньою жорсткою позицією щодо імміграції та обуренням через зростання населення країни. Майстерне вміння використати занепокоєння громадськості навколо імміграції, зумовлене збільшенням кількості заяв на отримання статусу біженця (+ 43% в порівнянні з 2020 роком, не беручи до уваги 65 тисяч біженців з України) зіграло SVP на руку. Марко К'єза, лідер правої партії, підкреслив, що країна має проблеми з імміграцією, нелегальною імміграцією та забезпеченням безпеки енергопостачання: «Ми вже маємо хаос у сфері притулку ... 10-мільйонне населення Швейцарії - це тема, яку ми дійсно повинні вирішити».
Варто зазначити, що тенденцію до популярності правих партій можна спостерігати по всій Європі: Альтернативна партія в Німеччині (AfD) отримала підтримку на регіональних виборах, а прем'єр-міністр Італії, Джорджія Мелоні, згідно з результатами опитувань, продовжує займати провідну позицію після року на посаді.
Плакат SVP з гаслом "Зупиніть 10-мільйонну Швейцарію зараз!"/SVP Party
Національні вибори у Швейцарії також ознаменували успіх Соціал-демократичної партії (Social Democrats (SP) ). Соціал-демократи посіли друге місце на загальних виборах із планом подолання соціального невдоволення, пов'язаного зі зниженням купівельної спроможності громадян. Зі спалахом інфляції та новинами про значне підвищення внесків на медичне страхування соціальні питання стали темою для занепокоєння громадян.
Наразі партія має три ключових напрямки своєї діяльності:

1) як і зазначалось, збільшення купівельної спроможності;
2) зменшення нерівності;
3) боротьба з кліматичною кризою та гарантія безпечності постачання.

В рамках першого напрямку соціал-демократи пропонують "Програму для зменшення витрат на медичну страховку", яка передбачає те, що домогосподарства не витрачатимуть понад 10% від свого щорічного доступного доходу на внески за медичним страхуванням.
Для зменшення нерівності в країни були запропоновані ініціативи щодо:

  • забезпечення доступних дитячих садків для молодих сімей, що допоможе збільшити можливість поєднання сімейного життя та професійної кар'єри, особливо для жінок;
  • підвищення зарплат та пенсій;
  • боротьба із сексуальним насильством та сексизмом, що вимагає боротьби з гомофобією та трансфобією, а також запровадження заходів для покращення статусу та прав цих груп;
  • рівність для LGBTQ+ осіб шляхом боротьби з гомофобією та трансфобією, а також запровадження заходів для покращення статусу та прав цих груп.
Щодо останнього напрямку, соціал-демократична партія Швейцарія має на меті створення Кліматичного Фонду, спрямованого на розвиток відновлювальних джерел енергії та покращення інфраструктури. Особливий акцент робиться на важливості боротьби зі змінами клімату і забезпеченням стабільності у сфері енергозабезпечення.
Третє місце на виборах отримав Центристський Альянс (Center Alliance (Die Mitte)), випередивши Вільних Демократів (Free Democrats (FDP)), які також обрали імміграційний напрям, як один із пріоритетних, проте їхня головна відмінність від SVP полягала в тому, що вони наполягали на необхідності збереження вільного руху осіб для приваблення кваліфікованих європейських працівників, одночасно акцентуючи свою бажання боротися з "соціальним туризмом" і "безладдям у справах біженців".
Водночас дві зелені партії (Greens та Green Liberals (GLP)) у Швейцарії суттєво втратили прихильність серед виборців, яку вони отримали у 2019 році. У тому році під час виборчої кампанії зелені теми домінували в громадському дискурсі й спричинили значне об'єднання сил на лівому політичному спектрі, особливо за участю організації кліматичних страйків. Не зважаючи на те, що екологічні питання у Швейцарії, такі як збільшення екстремальних погодних явищ та зміна клімату, є досить актуальними, в цьому році зеленим партіям не вдалось привернути увагу громадськості до цих питань.
Кількість голосів за результатами виборів у Швейцарії 2023, зміни в порівнянні з 2019/Bloomberg
При цьому більшість громадян залишаються осторонь від виборчих дільниць. Попри те, що зафіксована явка на дільницях у 2023 році була вищою (46,6%), ніж у 2019 році, вона все ще залишається найнижчою в Європі.
Перемога SVP має потенційно важливі наслідки для України, особливо зважаючи на її антиіммігрантську позицію та прагнення посилення статусу нейтралітету країни, а точніше внесення «вічного» нейтралітету.

По-перше, це може призвести до ускладнення стосунків між Україною і Швейцарією, зокрема українські органи можуть стикатися з викликами взаємодії зі швейцарськими колегами на питаннях імміграції та біженців.

По-друге, це може призвести до скорочення програм та послуг для українських біженців у Швейцарії та створити додаткові труднощі для біженців та ускладнити їхню інтеграцію у швейцарське суспільство.

По-третє, висока ймовірність впровадження більш обмежувальної імміграційної політики, що може вплинути на умови для українців, які розглядають Швейцарію як місце для роботи або навчання, та ускладнити процес отримання віз, робочих дозволів та інших необхідних документів для українців. І звичайно, в першу чергу це стосується біженців з України, для них швейцарський кордон може бути закритий.
Попри всі ризики, Швейцарія й надалі залишається важливою в контексті підтримки України, де соціал-демократи грають одну з передових ролей. Їхні спільні зусилля сприяють підтримці демократії, прав людини та розвитку суспільства. Ми сподіваємось, що ця підтримка не лише підсилить Україну в її нагальних питаннях, але й сприятиме зміцненню міжнародних зв'язків та спільному намаганню відновити мир.
02.11.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів