ПОЛІТИКА

Перспективи вступу Румунії та Болгарії до Шенгенської зони

Європейський Парламент закликає Раду Європейського Союзу схвалити приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони до кінця 2023 року. У резолюції, яку було прийнято ще у липні цього літа, 526 голосами «за», Європарламент підкреслює, що обидві країни вже виконали необхідні вимоги для вступу, а затримка їх входу провокує антиєвропейські настрої та шкодить європейській економіці.
Вікторія Гнатко
Активістка СД Платформа
В даний час всі держави-члени ЄС, за винятком Болгарії, Кіпру, Ірландії та Румунії, є частиною Шенгенської зони вільних подорожей, яка також включає держави, що не входять до ЄС, Ісландію, Норвегію, Швейцарію та Ліхтенштейн. Європейська Комісія стверджує, що Болгарія та Румунія готові приєднатися до Шенгену та виконала всі вимоги, зокрема такі як обмін інформацією про безпеку, поліцейська співпраця та управління кордонами.
Нагадаємо, що минулого року, а саме 8 грудня 2022 року, Рада юстиції та внутрішніх справ Європейського Союзу відхилила вступ Румунії та Болгарії до Шенгенської зони, адже прийом нових членів до Шенгенської зони, вимагає одноголосного схвалення 27 міністрів внутрішніх справ з 27 держав-членів, якого тоді не вдалось досягнути. Проти вступу Румунії і Болгарії до Шенгенської зони проголосували Австрія і Нідерланди. Водночас міністри схвалили приєднання Хорватії до Шенгену.
Відень стверджував, що новий приплив мігрантів через Західні Балкани є достатньо сильною причиною, щоб відкласти розширення Шенгену. За словами канцлера Австрії Карла Нехаммера, його країна у 2022 році прийняла 75 000 незареєстрованих мігрантів, що становить значну загрозу для його держави.

Також він тоді поскаржився, що Шенгенська система, яка пропонує громадянам ЄС безвізові подорожі через кордони, перебуває у великій кризі. Після цього Румунія викликала для консультацій свого посла в Австрії, тимчасово понизивши рівень дипломатичних відносин з цією країною через її позицію щодо розширення Шенгенської зони, проте вже у січні 2023 року, президенти Румунії та Австрії домовились про відновлення рівня дипломатичних відносин між країнами та роботу з подолання протиріч щодо вступу Бухареста в Шенгенську зону.
Карл Нехаммер. Фото: Reuters
Того року після провального голосування президент Румунії Клаус Йоганніс заявив, що відсутність консенсусу щодо вступу Румунії до Шенгену через позицію Австрії є глибоко несправедливою для його країни та його громадян. З тих пір всі погляди були спрямовані на Відень в очікуванні ознак змін, Румунія навіть погрожувала притягнути Австрію до Європейського суду, щоб оскаржити повторюване вето.
Проте цього року Іспанія, котра головує в Раді ЄС і відповідно встановлює порядок денний, має твердий намір вирішити це питання. Фернандо Гранде-Марласка, виконуючий обов'язки міністра внутрішніх справ Іспанії недавно зазначив, що приєднання Румунії та Болгарії до Шенгену є «пріоритетом» іспанського головування. Останнє засідання під егідою іспанського головування заплановано на 5 та 6 грудня. Проте Австрія далі стоїть на шляху приєднання. Відень стверджує, що постійно висока кількість нерегулярних перетинів кордону на зовнішніх кордонах ЄС, яка оцінюється приблизно в 232 350 за перші вісім місяців 2023 року, є достатньо сильним аргументом, щоб відкласти подальше розширення Шенгену.
«Наша позиція полягає в тому, що Шенгенська система в цілому не працює, тому ми не відкриті для її розширення», – заявив у серпні міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер. Позиція Австрії була фронтально оскаржена Румунією та Болгарією, які стверджують, що їхні території не є частиною ні Західного Балканського, ні Центрально-Середземноморського маршруту, тих, які реєструють більшість міграційних рухів.
Варто додати, що все більша кількість держав-членів, таких як Австрія, Німеччина, Польща та Чехія, запровадили тимчасовий прикордонний контроль, щоб зупинити потік шукачів притулку, які прибувають до периферійних держав, а пізніше рухаються на північ. Це питання є дуже чутливим в обох країнах, оскільки їх виключення створює враження дискримінаційного дворівневого інтеграційного проєкту.
Той факт, що Румунія та Болгарія все ще знаходяться поза зоною безвізового режиму, обтяжує бізнес і населення двох країн соціально та економічно. Громадяни Болгарії та Румунії піддаються дискримінації, оскільки вони стикаються з затримками, бюрократичними труднощами та додатковими витратами під час поїздок або ведення бізнесу за кордоном порівняно з їхніми колегами в Шенгенської зоні. Затримки на перетині кордону, з якими стикаються румуни та болгари, можуть тривати від кількох годин до навіть днів, що погіршує умови роботи водіїв вантажівок.
Можемо підсумувати, що вступ до Шенгенської зони, є пріоритетним питанням для Румунії та Болгарії, однак незважаючи на певний ентузіазм Іспанії щодо цього, складно сказати, чи вдасться державам – членам досягнути згоди, зважаючи на загострення ситуації на Близькому Сході.
26.10.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів