ПОЛІТИКА

Коментар засновника СД Платформи Богдана Ференса Radio France Internationale

Результати проміжних виборів у США, дещо змінили розстановку сил у Конгресі, однак Сенат ймовірно залишиться за демократами. У Швеції, Італії до влади нещодавно прийшли праві консервативні політичні сили, які поки що демонструють підтримку України.
Богдан Ференс
Засновник СД Платформи, к.пол. н.,
Інститут демократії та соціального прогресу

Але, не варто забувати, що такі партнери по партійній коаліції прем'єрки Італії пані Мелоні, як Берлусконі та Сальвіні, є відомими друзями Путіна. А у Швеції представники однієї з ультраправих коаліційних партій, Шведських демократів, виступали проти вступу України в ЄС та НАТО. Тому з такими політичними змінами також пов'язані певні ризики, які варто враховувати", - розповідає Богдан Ференс.
«Завершити війну "розчерком пера" під сумнівними домовленостями неможливо», - вважає Богдан Ференс. «Однак, консультації за участі медіаторів з окремих питань вірогідні, припускає експерт. Прикладом слугує так звана «Зернова ініціатива», яка продовжує функціонувати завдячуючи ролі Туреччини та ООН. Відбуваються також перемовини щодо обміну полоненими, адже українських героїв необхідно повертати додому».
«Не виключено, що у майбутньому відбуватиметься підготовка до політичних та безпекових консультації щодо пошуку мирного врегулювання, каже експерт. Однак, процес буде тривалим та складним з багатьма невідомими», - впевнений пан Богдан. Такі консультації не можливі без участі наших західних партнерів.
"Необхідна залученість і Вашингтона, і широкого кола західних країн, і, навіть Китай теоретично міг би відіграти свою роль. Нещодавно канцлер Німеччини Олаф Шольц якраз намагався переконати лідера Піднебесної Сі Цзіньпіна у необхідності впливу на Кремль з метою припинення російсько-української війни" - коментує Богдан Ференс.
«Поява публікацій у західних медіа, де згадується про необхідність перемовин, може слугувати певним інструментом для зондування як політичних еліт, так і суспільних настроїв щодо підготовки можливих консультацій. Затяжна війна і спричинені нею кризи вимагають від західних партнерів стійкості у протистоянні російській агресії, що передбачає, зокрема, виділення значних фінансових ресурсів для підтримки України.
Ця стійкість не може забезпечуватися без підтримки населення цих країн, яке хоче розуміти, чи можливо у найближчому часі завершити війну», - каже політолог.
14.11.2022
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів