Соціалка

Вічні проблеми у вічних петиціях?

Петиції - дієвий спосіб привернути увагу політиків до важливих проблем. Так, якщо зареєстрована на сайті президента петиція за три місяці набирає 25 000 голосів - її розглядає президент та виносить позитивне чи негативне рішення. Лише петиціями вирішити глобальну проблему фактично нереально. Ба більше, лише до 20% від усіх зареєстрованих петицій набирають достатньо голосів для розгляду. Насамперед, петиції дозволяють окреслити проблеми, що найбільше «болять» людям, а тому їхні теми постійно дублюються. Особливо часто дублюють петиції на екологічну тематику.

Вікторія Захарко
Координаторка СД Платформи, екоактивістка
Ось топ-5 тем петицій до Президента України:
1.Забруднення повітря.

Проблема актуальна для міст-металургійних гігантів (Запоріжжя, Кривий Ріг тощо). Через неконтрольовані викиди у повітря від підприємств та заводів у таких містах фактично немає чистого повітря. Жителі промислових міст роками вимагають встановити на підприємствах додаткові очисні технології або ж взагалі заборонити викиди у повітря небезпечних речовин, однак досі реакції від чиновників нема.
2. Забруднення водойм.

В Україні фактично відсутній дієвий захист водойм, а тому у водойми безконтрольно зливають бруд. Наприклад, у Києві основним забруднювачем Дніпра є КП «Київводоканал», який зливає бруд зі своїх колекторів у води річки. З морями ситуація не краща. За даними GreenPeace, Чорне море - друге по рівню забруднення море у світі (на першому місці -Мексиканська затока).
3. Вирубка лісів.

Найбільше вирубка лісів асоціюється з Карпатами. Попри заборону експорту лісу-кругляку, правоохоронці постійно затримують «ділків», які вивозять за кордон заборонену деревину. Окрім Карпат, варто згадати й знищення лісів через незаконний видобуток бурштину в Рівненській та Житомирській областях.
4. Сортування сміття.

Важко порахувати, яка частина території України знаходиться під звалищами сміття. Багато звалищ є хаотичними і ніяк не контролюються. А на санкціонованих звалищах лише мізерну кількість сміття відправляють на вторинну переробку. Найдієвіше зі сміттям борються еко-активісти – вони самостійно організовують станції переробки сміття у великих містах.
5. Підпал сухої трави.

Цієї весни підпал трави призвів до екологічної катастрофи та масштабної пожежі у Чорнобильській зоні. Через підпали сухої трави населені пункти охоплює дим та смог, у якому безліч шкідливих речовин, і дихати ним небезпечно. Хоча в Україні заборонений підпал трави, низькі штрафи та фактична відсутність відповідальності не зупиняють паліїв.
Що ж робити?!

Варто розуміти, що в один день ліси не перестануть вирубувати, а підприємства із шкідливими викидами не зупиняться. Обіцянки зробити країну екологічно чистою одразу - звичайний популізм.
Лише системна та адекватна зміна екологічного законодавства може захистити нашу екологію. При чому не обов'язково «вигадувати велосипед». Екологічне право ЄС дає можливість розвиватись як промисловості, так і дієво берегти довкілля. Прийняття Україною подібних норм чи розробка власних за зразком норм ЄС зможе допомогти змінити екологічну ситуацію у найближчі роки. Як мінімум, еко-активісти не будуть змушені щокварталу дублювати петиції аби привернути увагу політичної верхівки до нагальних проблем.
01.10.2020
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів