СОЦІАЛКА

Діалоги про людей під час війни
[Progress by networking]

17 лютого СД Платформа провела захід, присвячений перш за все тим, без кого важко уявити життя українців наразі. Військові, рятувальники, освітяни, медики, науковці, молодь, пенсіонери, впо, підприємці, залізничники... Всі ми докладаємо зусиль задля нашої спільної перемоги.
СД Платформа відзначила своє 10-річчя. Вже більше 10 років ми відстоюємо ідеї соціальної справедливості, рівності, солідарності, протидії дискримінації, залучення робітників до процесів прийняття рішень та врахування їх інтересів, за прогресивну політику, яка підтримує насамперед тих,
хто найбільше цього потребує.

Учасниками нашого заходу онлайн стали: євродепутат з Нідерландів Тайс Рейтен, наші данські партнери з DUF та DSU, представник Foundation Max van der Stoel (FMS), представник соціал-демократів з Ірландії.
Під час першої панелі предметом дискусії стали практичні кроки, які могли б допомогти підсилити українську стійкість в протидії російській агресії завдяки залученню європейських партнерів
  • Микола Капітоненко
    Доцент Інституту міжнародних відносин
    Звернув увагу на різні варіанти розуміння стійкості. Можна розглядати стійкість в контексті спроби зберегти існуючий міжнародний порядок і не дати іншим акторам його змінити. Водночас йдуть дискусії щодо стійкості регіональних безпекових структур, наприклад, НАТО чи ЄС. Захід допомагає нам вистояти і економічно, і військово. Але для України вкрай важливо забезпечити інституційну стійкість.
  • Катерина Єлішиєва
    Директорка Департаменту міжнародних фінансових проектів Мінфіну
    Пояснила, як після початку повномасштабного вторгнення відбулася переорієнтація багатьох проектів, які були започатковані набагато раніше, на те, щоб допомогти Україні наповнити бюджет та убезпечити та відновлювати критичну інфраструктуру. З 57 млрд задекларованої від партнерів підтримки уже 28 млрд було залучено. За рахунок проекту Світового Банку на 13 млрд наразі отримують зарплати наші медики, вчителі, вчасно виплачуюються соціальні виплати. Це найбільший проект Світового Банку не тільки в Україні, а й у світі. Наразі дискусія щодо відбудови України вже почалася. За планами уряду на 2023 р. нам потрібно 38 млрд на бюджетну підтримку, 18 млрд – на відновлення. Вкрай важливо, щоб Україна могла ефективно та транспаретно використовувати гроші, які находять від різних інституцій.
  • Іван Нагорняк
    Радник Віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та координатор СД Платформи
    Наголосив на тому, що в нашому суспільстві відбувся зсув у розумінні того, а що ж таке ЄС в першу чергу. Зараз все більше українців розуміють, що окрім вищого рівня життя, це також і норми та правила, які забезпечують верховенства права. Іван також пояснив, наскільки безпрецедентним рішенням для ЄС стало прийняття Директиви про тимчасовий притулок. Наша європейська інтеграція з питання виключно зовнішньої політики перетворилася на важливий елемент внутрішньої політику. Наразі ЄС позитивно оцінює рух України в напрямку євроінтеграції.
Під час другої панелі наші спікери зосередилися на ролі особистості в умовах війни
  • Дмитро Бухало
    Командир батальйону 93 бригади, який отримав поранення під Бахмутом
    Відзначив, наскільки важливою є волонтерська робота. Він обороняв Україну з першого дня повномасштабного вторгнення на Харківському напрямку. Дмитро воював на Харківському, Ізюмському, Бахмутському напрямку.
  • Гліб Колесов
    Громадський активіст, юрист, координатор СД Платформи вже 28 лютого став до лав Нацгвардії.
    Гліб розповів, що серед його побратимів є представники усіх професій. Цей зріз суспільства доводить, що ми всі боремося за Україну, за її соборність.
  • Євген Савчук
    Начальник чергової зміни оперативно-чергової служби ДСНС
    Поділився своїми спогадами про перші дні війни: 25 лютого ДРГ були вже на Оболоні, вночі уже в районі проспекту Перемоги. Він розповів про героїзм своїх колег, які намагалися евакуювати цивільних та техніку з різних районів Київської області, коли росіяни вже наступали. 6 колег все ще перебуває у полоні у ворога. Колеги з Херсону щодня шукали варіанти, як вийти на зв'язок, вони не стали на сторону вороги, незважаючи на страшний тиск та погрози. На деокуповані території першими приходять представники ДСНС, все починається з піротехнічних робіт.
  • Катерина Богадельникова
    Акушерка-гінеколог, волонтерка, в перші дні війни заснували благодійний фонд
    Її основною мотивацією є допомога заради майбутнього дітей нашої країни. Волонтерство заряджає, але це також вимагає постійної роботи та координації зусиль, потрібно постійно налагоджувати нові контакти.
  • Борис Тизенгаузен
    Політ-технолог
    Розповів, як почала працювати самоорганізація на нижчому рівні в медійних колах у перші дні війни задля того, аби протидіяти російській пропаганді. Він відзначив, що наш народ вже переміг 24 лютого, коли не здався, а робив все можливе для перемоги.
Під час третьої панелі ми зосередилися на
питаннях волонтерства в цілому та зусиль в Києві
  • Ксенія Семенова
    Депутатка Київської міської ради, активістка «Соломянських котиків»
    Зараз серед ініціатив, до яких залучені: тактична медицина, навчання, як перебувати на територіях, які тільки звільнені, облаштування центрів незламності. Ситуація в міській раді з війною змінилася, в перші місяці взагалі не було міжпартійних суперечок, але зараз уже повернення . Також вона звернула увагу на те, що на жаль, лишаються чиновники, які хочуть «купити індульгенцію» за свою проросійську позицію на початку війни за рахунок донатів на соціальні ініціативи зараз.
  • Валентин Десятник
    Має понад 10 років волонтерства. З 26 лютого працює в Фонді Притули.
    Він впевнений, що коли ми як нація єдині, ми переможемо. Валентин зауважив, що зараз слово українець та українка це синонім слова волонтер.
  • Павло Бабіч
    Очільник профспілки «Фармак»
    Розповів, що у перші дні війни намагалися допомогти тим, хто виїжджав до західних регіонів України. Створили Trade Union Lifeline – гуманітарний штаб, у якому збирали допомогу від західних партнерів. Кількість членів профспілки «Фармак» скоротилася на 30 відсотків. Один великий повністю заповнений склад Деякі люди по суті вже жили на підприємстві, оскільки обладнали бомбосховище.
  • Оксана Чуб
    Активістка ГО «Прогресильні»
    Представила результати опитування щодо стану освітян наразі. Відповідно до результатів, 90 відсотків освітян лишаються в Україні, 70 відсотків закладів не постраждали від війни. Більшість відповіла, що основне, що допомагає жити зараз – це робота, яка дозволяє трохи відволікатися. Освітяни вірять, що після перемоги зможуть ще більше посприяти реформі освіти.
У нас нема сумнівів у тому, що ми найсильніші! Ми стійкі та ми єдині. Перемога за нами!
29.01.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів