МЕРЕЖУВАННЯ

Прогрес через мережування: повоєнна відбудова України та місце соціал-демократії в ній

В липні 2022 року в Лугано світова спільнота спільно з українськими лідерами та представниками громадянського суспільства розпочали роботу над планом відновлення України. За результатами конференції було напрацьовано принципи відновлення, його механіку та перелік необхідних реформ. Та чи буде це відновлення про людей та для людей?
Юлія Дядюк
Активістка СД Платформи
СД Платформа не могла залишитись осторонь цього питання. Саме тому в організації з'явився новий напрям роботи – Progress by Networking (англ.: прогрес через мережування).

Засновник СД Платформи, Богдан Ференс, зазначає, що соціально-орієнтоване відновлення неможливе без залучення максимально широкого спектру стейкхолдерів: від органів державної влади, до міжнародних експертів та безпосередніх бенефіціарів відбудови. Крім того, в центрі відбудови мають бути ті соціальні групи, які зазнали найбільшої шкоди від війни та є найбільш вразливими: ветерани, люди третього віку, люди з інвалідністю. Освіта, формальна та неформальна, має стати основою інституційної відбудови України.

Мережування задля відбудови розпочалося під час SD Campus в листопаді 2022 року., який зібрав активістів СД Платформи з усієї України, а також експертів з анти-корупції, економіки, розвитку бізнесу, регіонального розвитку та освіти.

Під час ряду панельних дискусій та неформального спілкування учасниками було напрацьовано бачення соціал-демократії в контексті повоєнної відбудови України. Зокрема, експерти та активісти СД Платформи дійшли висновку, що війна збільшила запит на "соціалку", адже вразливих груп населення побільшало, а рівень соціального захисту та забезпечення базових потреб – зменшився.

Крім того, під час SD Campus було окреслено можливі варіанти трансформації політичної палітри в Україні. Наразі в Україні формується нація, а значить є вірогідність, що в повоєнній Україні ми спостерігатимемо значущі зміни в запиті громадян на якісну політику. Задачею суспільства буде сформувати нове політичне коло, яке буде представляти інтереси усіх українців, зокрема ветеранів, які складатимуть велику частку населення та потребуватимуть захисту.

Обговорюючи механізм відбудови, учасники заходу зійшлися на думці, що вона має бути децентралізованою. На місцях має бути проведено широкий аудит потреб громад, відповідно до якого відбуватиметься скоординована та поміркована відбудова. Важливо не забувати і про корупційні ризики – важливе створення органів контролю як на центральному рівні та на місцях.

Що ж стосується відбудови в контексті євроінтеграції України, працюючи відповідно до встановлених Європейським Союзом критеріям, нам важливо пам'ятати про вплив зовнішніх обставин на процес набуття статуса країни-члена ЄС. Так, зміни та пертурбації всередині Союзу можуть впливати на термін, у який розпочнеться переговорний процес. Водночас, історичний досвід показує, що війна здатна пришвидшити процес демократизації суспільств, а значить і процес вступу України в ЄС. Крім того. учасники виділили культурну, кадрову, освітню політики як ключ до членства в Європейському Союзі.

Базуючись на напрацюваннях SD Campus, СД Платформа продовжить працювати за напрямом Progress by Networking. Попереду на нас чекає довгий процес відбудови, який потребуватиме згуртованості української та європейської спільнот. Саме тому протягом наступного року СД Платформа організує ряд панельних дискусій та воркшопів щодо реформ трудового законодавства та освіти, захисту вразливих груп населення та євроінтеграційних змін.
Єднаймося заради відбудови!
29.11.2022
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів