ПОЛІТИКА

Сучасні ліві повинні відмовитися від беззаперечної підтримки однієї зі сторін в палестино-ізраїльському конфлікті

7 жовтня з ракетного обстрілу ХАМАС розпочався новий виток палестино-ізраїльського протистояння. Увесь світ з жахом звернув свою увагу на звірства терористів проти мирних громадян Ізраїлю та інших країн.

Але на цей час, поки усі обговорюють необхідність завдати якомога жорсткішого удару у відповідь, прогресивні сили по всьому світі повинні зосередити увагу на плані для досягнення довгострокового миру.
Олександр Булін
Активіст СД Платформа
Ізраїль має право на самозахист, і може завдати відповідь по терористах. Проте невибіркові килимові бомбардування, посилення блокади та гуманітарної катастрофи, заклики повністю знищити Газу, провести депортацію місцевого населення та анексувати її – тільки зроблять ескалацію лише більш жорстокою та унеможливлять встановлення довгострокового миру.

Треба пам'ятати, що підтримувана Іраном ХАМАС отримала популярність та змогла у 2007 р. здійснити переворот у Секторі Газа, в тому числі через агресивні дії Ізраїлю та нелегітимність серед населення більш поміркованої ФАТХ, що контролює Палестинську національну адміністрацію на Західному Березі.
Коли у 1993 р. були укладені Угоди «Осло», що повинні були стати передумовою для створення окремої Палестинської держави, з'явилася можливість для остаточного завершення цього конфлікту. Але надалі реакційність і особисті інтереси лідерів з обох сторін перешкодили цьому.

Ізраїльські праві лідери почали використовувати ФАТХ та Угоди «Осло» у своїх цілях. Публічне висловлювання прихильності Угодам, схемі «Дві держави для двох народів» та хоч мінімальна взаємодія з ПНА дали можливість ізраїльським правим (і серед них сучасний прем'єр-міністр Нетаньягу) десятиліттями заперечувати те, що вони контролюють палестинців, посилити будівництво незаконних поселень, виселяти палестинських арабів з їхніх місць проживання та розмежувати їхні землі на відокремлені анклави, встановлюючи на них блокпости та інфраструктуру «тільки для ізраїльтян».
ФАТХ, що контролює ПНА, остаточно перетворилася на автократичну, корумповану організацію (що втримує владу шляхом фінансування з боку міжнародних донорів та самого Ізраїлю), що не має жодної політики, як вирішити конфлікт. Тож зневірені палестинці обернули свою підтримку на радикальну ХАМАС, що обіцяє шляхом нескінченного терору «скинути Ізраїль у море» та побудувати теократичну ісламську державу.

Петля насильства мотивує обидві сторони підтримувати нові злочини. Обидві сторони знову скоюють звірства одне проти одного і понад усе страждають звичайні люди.
Сьогодні ліві прогресивні сили по всьому світі повинні відмовитися від беззаперечної підтримки однієї зі сторін. Замість цього міжнародна спільнота повинна підтримувати прогресивні сили, що готові йти на поступки заради миру.

Міжнародна спільнота повинна сприяти створенню в Палестині нових прогресивних політичних рухів, що не стосувалися б ані з корумпованої ФАТХ, ані підтримуваних Іраном терористів ХАМАС. З боку Ізраїлю повинна вимагатися зупинка програми побудови поселень з подальшою можливістю ліквідації більшості з них після укладення мирного договору.
Лише тиском на обидві сторони та співпрацею з прогресивними силами в Ізраїлі та Палестині зможе бути встановлений сталий мир, що не дасть повторитися трагічним подіям сьогодення.
12.10.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів