ПОЛІТИКА

Коаліціада в Нідерландах: можливість нівелювати перемогу ультраправих

22 листопада відбулися дострокові вибори до Палати представників Нідерландів. Отримавши 37 зі 150 місць, перемогу отримала ультраправа євроскептична «Партія свободи» (PVV). Її лідер Герт Вілдерс відомий тим, що не підтримує постачання зброї Україні, вступ України до НАТО та ЄС, а також своїми шовіністичними ісламофобськими заявами.
Олександр Булін
Активіст СД Платформа
Ця перемога, а також те, що PVV отримала аж на 20% більше місць, ніж на минулих виборах 2021 р., відображає тренд на зростання популярності правопопулістських сил в кранах ЄС.

Однак, оскільки PVV не здобула абсолютної більшості у 76 місць, тепер в Нідерландах розпочнеться коаліційний процес. І тут ультраправа партія вже не має так багато шансів знайти союзників.
Друге місце із 25 мандатами отримала лівоцентристська коаліція «Зелених лівих» та «Партії праці» (PvdA), які однозначно не підуть на коаліцію з PVV.
Третє місце (24 мандати) отримала праволіберальна «Народна партія за свободу та демократію» (VVD), що була правлячою партією у державі протягом останніх 13 років. Під час передвиборчої кампанії новообрана голова партії Ділан Єшильгоз-Зегеріус заявила, що не буде працювати в уряді під керівництвом Вілдерса.
Четверте місце (20 мандатів) отримала новостворена християнсько-демократична партія «Новий соціальний договір». Її голова Пітер Омцігтом під час передвиборчих перегонів неодноразово заявляв, що його партія не буде створювати коаліцію з PVV.
П'яте місце (9 мандатів) отримала соціал-ліберальна D-66, яка також не піде на співпрацю з PVV з ідеологічних мотивів.
Хоча багато експертів вважають, що «Партії свободи» буде важко сформувати коаліцію, не варто виключати здібності ії лідера, Вілдерса, якому вперше за багато років випала змога сформувати уряд. Питання України теж стало однією з точок протистояння на виборах, оскільки на відміну від PVV, усі чотири перелічені вище партії підтримують Україну у війні проти російської агресії.
Тож велика ймовірність утворення широкої коаліції серед поміркованих сил.
Однак на заваді цього можуть постати декілька причин.
Перша – це велика кількість партій, що проходять у парламент (загалом за результатами проходять 16 партій). Малі партії, розуміючи свою важливість для утворення коаліції, можуть виставляти для себе великі вимоги, тим самим, затягуючи коаліційний процес. Наприклад, після виборів 2021 року, для формування коаліції знадобився 271 день
Друга – ідеологічні розбіжності серед найбільших партій. Насамперед, між лівоцентристським блоком PvdA - зелених та правоцентристським «Новим соціальним договором».
Поміркованим політсилам у Нідерландах потрібно піти на взаємні поступки та утворити коаліцію, щоб запобігти приходу до влади праворадикальних шовіністів та євроскептиків.
Питання коаліції в Нідерландах є дуже важливим для України. Після початку війни у 2014 році королівство (так, Нідерланди мають свого монарха) стало важливим міжнародним партнером України, особливо на тлі збиття російськими окупантами Boeing-777 у липні 2014 року – катастрофи, у якій загинуло 192 голландців.
Після початку повномасштабного вторгнення Нідерланди надали Україні майже 2.5 млрд доларів воєнної допомоги та 1 млрд фінансової.
Якщо ліво- та правоцентристські сили успішно сформують широку коаліцію, то королівство і надалі залишиться стабільним партнером України на міжнародній арені.
24.11.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів