Соціалка

Мінімалка зросте по мінімуму

Відсьогодні в Україні зросте мінімальна заробітна плата. 29 серпня Президент України підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», так він дав зелене світло підвищенню мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень з 1 вересня 2020 року.
Ігор Ільтьо
Співзасновник
СД Платформи
Максим Григор'єв
Казначей
СД Платформи
Нагадаємо, що чинним законом про державний бюджет з 1 січня 2020 року мінімальна зарплата встановлювалась на рівні 4723 гривень на місяць і не передбачала збільшення протягом року.
Зараз її підняли на 277 гривень.

Треба зазначити, що підняття мінімальної заробітної плати протягом одного бюджетного року доволі звичне для України явище. Традиційно таке підняття відбувається з 1 липня, по завершенні 1-го півріччя, або ж в грудні, в останній місяць перед завершенням року. Сума ж підвищення може бути різною, все залежить від рівня економічного зростання, домовленостей з міжнародними фінансовими інституціями чи політичними процесами в країні.
Саме тому доволі дивним є начебто неочікуване збільшення мінімальної заробітної плати з 1 вересня. Дивним є лише те, що традиційно заробітна плата зростала в період зростання економіки, або хоча б в періоди, коли економіка не падала. Однак цей рік точно не вписується у звичну картину таких процесів. Адже через коронакризу економіка не те щоб зростає, вона навпаки – падає.
Такі дії уряду очевидно можна пояснити наближенням місцевих виборів. Адже підняття відбувається фактично на початку виборчого сезону. Виглядає так, наче ще при підготовці державного бюджету 2020 року було зрозуміло, що під вибори народу подарують неочікуване покращення у вигляді підняття мінімалки.

Крім цього, з урахуванням зростання мінімальної зарплати Кабінет Міністрів 26 серпня ухвалив рішення про підвищення з 1 вересня цього року розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду Єдиної тарифної сітки (ЄТС) розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників бюджетної сфери до 2225 гривень. До цього такий посадовий оклад становив 2102 гривні. Зростання окладу таким чином склало 123 гривні.

Офіційне пояснення уряду полягає в тому, що такі дії спрямовані на те, щоб не допустити збільшення розриву між ставкою 1-го тарифного розряду і новим розміром мінімальної заробітної плати.
Що стосується підняття мінімальної заробітної плати, то за офіційною версією уряду, додаткові видатки на оплату праці через підвищення розмірів мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника
1-го тарифного розряду ЄТС забезпечено за рахунок економії бюджетних видатків, передбачених у бюджеті на обслуговування державного боргу.

Таким чином жодних згадок про вибори в офіційних джерелах немає.
Лише добрі наміри про покращення добробуту тих, хто отримує найменшу заробітну плату.

Тим паче, що таке покращення продовжиться і в наступному році, адже передбачається подальше підняття мінімальної заробітної плати у 2021 році. Воно відбудеться у два етапи з 1 січня її розмір становитиме 6000 гривень, а з 1 липня – 6500 гривень.
Серйозність намірів уряд матиме нагоду продемонструвати зовсім скоро, адже до 15 вересня він має подати до Верховної Ради України проект державного бюджету на 2021 рік. Тож незабаром у нас буде змога оцінити реальність таких перспектив.

Річ у тім, що уряду є за що виправдовуватись перед тими, хто заробляє в країні найменше. Українських урядовців продовжують переслідувати зарплатні скандали – то через гігантські передноворічні премії, то через рівень зарплат в цілому. Можна згадати скандал із колишньою міністеркою освіти і науки Ганною Новосад яка заявила, що на зарплату у 36 тисяч гривень на місяць вона не може утримувати дитину. Обуренню в її сторону не було меж, мовляв, а як же має виживати пересічний вчитель з регіону, зарплата якого в рази менша?
І хоч карантинні обмеження в 10 мінімальних зарплат для топ-посадовців дещо погасив пил критики на деякий час, останнє рішення конституційного суду про визнання неконституційними таких обмежень знову відкриє скриньку заробітної Пандори.

Тут звісно можна згадати, що в порівнянні з європейськими колегами зарплати наших топ чиновників – менші. Але у багатьох цивілізованих країнах чиновники навіть найвищого рівня не дозволяють собі заробітки, які перевищують в сотню разів зарплати пересічних громадян. Тобто, зарплата має бути гідною, так. Але не захмарною.

Згідно з опитуванням компанії Boyden Global Executive Search, який вона провела серед 173 компаній, середній рівень зарплат на посаді президента великої фірми в Україні становить $ 6,81 тис. Але розрив між найвищою і найнижчою колосальний – $ 57,65 і $ 4,06, або в 15 разів.
Скільки працівник отримає на руки?

Звісно, що зі зростанням мінімальної заробітної плати підвищиться і податкове навантаження як на працівника, так і на роботодавця. Давайте все порахуємо.

Відповідно до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», ставка єдиного соціального внеску ЄСВ встановлюється у розмірі 22% від мінімальної зарплати. В нашому випадку така сума становить 1100 гривень. Річ у тім, що ставка ЄСВ не враховується при нарахуванні заробітної плати на працівника, адже її сплачує роботодавець. Таким чином, щоб з 1 вересня 2020 року забезпечити працівнику заробітну плату в розмірі 5000 гривень, роботодавець повинен передбачити 6100 гривень видатків на заробітну плату.
Але і це ще не все. Вже зі своїх кровних 5000 гривень робітник повинен сплатити податок з доходів фізичних осіб у розмірі – 18% (900 гривень) та військовий збір – 1,5% (75 гривень). Таким чином після сплати всіх податків на руки працівник отримає 4025 гривень на місяць.

Ось і вся нехитра арифметика по виплаті мінімальної заробітної плати.
01.09.2020
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів