#справедливе_відновлення_важливе

#Інклюзивність_важлива

Справедливе відновлення країни складається з двох основних базисів - "відновлення" враженої війною країни в особі всіх постраждалих, та "справедливість" - це створення державою і соціумом рівних умов для всіх, в особливості постраждалих від війни. Постраждалі громадяни як в тилу, так і лавах збройних сил, найчастіше отримують фізичні ураження, що призводить до фактичних каліцтв або різних ступенів інвалідностей. Тож це призводить до різновидів втрати функціональності, обмежуючі людей приймати участь в багатьох аспектах життя.
Євген Довгий
член правління ОСББ "Friendly House"
Отже першочерговим завданням справедливого відновлення є створення умов їх включення назад в соціальне життя та економіку, на рівних правах з усіма іншими членами суспільства. Ось це "включення" власне і є тією самою інклюзивністю, а стратегія подолання обмежень, що виникають на шляху до включення - називають безбар'єрністю.
Як війна підвищує запит на інклюзивність

Згідно минулорічних заяв Мінсоцполітики, лише за півтора роки повномасштабної війни, кількість людей з інвалідністю збільшилась на 300 тис і склала близько 3 млн. осіб. А якщо враховувати, що на початку 2020-2022 років загальна кількість таких осіб перебувала в межах 2.7млн, то ми можемо говорити про надмірно різке зростання інклюзивності суспільства (+10% зростання). І це старі дані 7 місячної давнини, бо складна ситуація на фронті, на фоні відсутності постачання зброї, ймовірно ще більше посилює втрати армії і ці негативні тенденції.

Також треба враховувати складову розподілення типів інвалідності. Якщо в мирний час 50-70% людей з інвалідністю не мали зовнішніх відмінностей і могли надалі бути залучені в економіку і суспільне життя, то набуття інвалідності внаслідок бойових дій в більшості випадків носить характер незворотних фізичних ушкоджень. Це означає, що дуже сильно зростає з них частка маломобільних осіб та осіб з обмеженими можливостями.

І хоча є великий зсув в державній орієнтації на інклюзивні стандарти з початком руху в бік євроінтеграції, проте в середовищі українських реалій існує незліченна кількість бар'єрів, особливо для людей з особливими потребами. То ж перший бар'єр для таких людей - це подолати "поріг" власного будинку, і дуже багато хто, на жаль, цього зробити не може і проживають життя в соціальній ізоляції.

Звичайна людина переважно не помічає ці бар'єри навколо, поки не пересяде у візок, а людей з інвалідністю на вулицях, ще зовсім нещодавно, теж не помічала, бо їх дійсно не було видно. Проте війна потенційно дає змогу замислитись кожному, що якщо завтра я опинюсь в такому становищі? І це певний рушій до змін.


Шляхи розбудови інклюзивного суспільства

Найголовнішими викликами є реабілітація та подальша інтеграція, яка базується на створенні безбар'єрного суспільства. І це дуже залежні від державного фінансування питання, які потребують особливої уваги та пріоритезації на всіх бюджетних рівнях, а також не пасивної участі з боку приватного бізнесу.

Можна виділити наступні ключові питання:

  • Пріоритезація фінансування та розбудови реабілітаційних центрів та закладів охорони здоров'я, ветеранських організацій;

  • Гідне забезпечення людей з інвалідністью державними виплатами;

  • Впровадження інклюзивних стандартів на всіх рівнях держави і сприяння провадження для бізнесу;

  • Розбудова та модернізація громадської інфраструктури і об'єктів критичної інфраструктури згідно до вимог інклюзивності і безбарєрності

  • Впровадження інклюзивності в транспортну інфраструктуру та доступу до неї;

  • Інклюзивна освіта на державному рівні, соціальні програми освіти для населення;

  • Децентралізація, як можливість до більш оптимального використання ресурсів і визначення потреб;

  • Міжнародна підтримка в якості грантів і програми по впровадженню інклюзивності.

Які корисні кейси можна використати в українських реаліях

Незважаючи на гарантії, що має забезпечувати держава, післявоєнна розбудова стане часом високої конкуренції за державні субвенції, то ж допомогою у цьому складному становищі можуть стати наступні кейси:

  • Залученість можливостей місцевих громад і самоврядування;

  • Широке залучення в органи прийняття рішень людей з інклюзивними потребами в якості членів або радників;

  • Використання потужної мережі волонтерського руху;

  • Розбудова інклюзивних логістичних та освітніх проектів в рамках волонтерських чи грантових організацій та їх широке впровадження;

  • Залучення громадянського сектору в якості ОСББ, асоціацій ОСББ та ГО для розповсюдження та впровадження інклюзивних стандартів на місцевому рівні. Розбудова локальної безбарєрної інфраструктури і просторів;

  • Програми колаборації організацій в сфері інклюзивності з великими приватними компаніями по розбудові доступних сервісів і послуг для всіх, враховуючи інклюзивність, як конкурентну перевагу;

  • Просування соціального тренду, що працює на прийняття інклюзивності, як норми;

  • Використання розбудови інклюзивного та безбар'єрного суспільства, як конкурентної переваги для повернення біженців.

18.03.2024
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів