ПОЛІТИКА

СД Платформа на конференції з першого кластеру перемовин з ЄС

21 лютого представники СД Платформи у Брюсселі відвідали конференцію присвячену першому з шести кластерів майбутніх перемовин з ЄС – Основоположним засади. До цього кластеру, зокрема, входять такі сфери як верховенство права, правосуддя, функціонування демократичних інституцій та державні закупівлі.
Андрій Левковець
Аналітик СД Платформи, спеціаліст з права ЄС та прав людини
Зі сторони ЄС у конференції прийняли участь віцепрезидент Європейського соціально-економічного комітету пан Аурель Лаурентіу Площеану, представник Департаменту з політики сусідства та перемовин щодо розширення Європейської Комісії пан Вольфганг Нозар, заступниця голови підрозділу України Європейської служби зовнішніх справ пані Анна Карін Крокштаде. Також активну участь у заході взяв представник Європейського Парламенту – член групи Прогресивний альянс соціалістів та демократів Влодзімієрж Цімошевич.
Також захід зібрав функціонерів зовнішніх відомств країн-членів, політичних діячів, науковців, українські та європейські аналітичні центри.

Представники Європейських інституцій відзначили прагнення України та певні успіхи у проведенні реформ на шляху до ЄС та вкотре наголосили на підтримці України і бажанні бачити її частиною Союзу. Водночас вони зауважили, що війна та пов'язані із нею наслідки не слугуватимуть підставою для пом'якшення вимог для вступу України. Таким способом, представники ЄС закликали українську сторону продовжувати процес реформ, що є необхідним для успішного проведення переговорів і виконання Копенгагенських критеріїв.
Учасник від соціал-демократичного руху пан Цімошевич, у свою чергу, також наголосив на винятковій важливості реформ, які стосуються саме основоположних засад, оскільки забезпечення функціонування незалежної та професійної судової системи та принципу верховенства права є підґрунтям для успішної реалізації інших реформ.

Він також поділився досвідом Польщі у сфері протидії корупції, а саме важливості здійснення заходів спрямованих на зменшення суспільного схвалення дрібної корупції на побутовому рівні, яке в Україні залишається досить високим.
Загалом учасники були стримані в прогнозах щодо тривалості переговорів, але погодилися, що виконання вимог першого кластеру буде найдовшим і триватиме від їхнього початку й до завершення. Окремо було підкреслено важливість участі у процесах змін громадських організацій та прогресивного громадянського суспільства.
27.02.2024
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів