ПОЛІТИКА

Заява СД Платформи щодо рівних освітніх можливостей

Ми висловлюємо глибоке занепокоєння пропозицією законопроекту 10399 щодо можливого скасування державного замовлення за більшістю спеціальностей та перехід на грантову систему. Вважаємо за необхідне звернути увагу на те, що ці законодавчі зміни суперечать Конституції України.
Відповідно до статті 53, "держава забезпечує доступність та безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних та комунальних навчальних закладах". Скасування державного замовлення за більшістю спеціальностей, як пропонується у законопроекті 10399, ставить під загрозу дотримання цього принципу, оскільки позбавляє можливості багатьох студентів здобути вищу освіту безкоштовно.
Ми вважаємо, що такі зміни матимуть серйозні наслідки, включаючи збільшення виїзду української молоді за кордон у пошуках можливості здобути вищу освіту безкоштовно. Це не лише негативно впливатиме на освітню систему України, а й на відновлення країни загалом.
Ми закликаємо до відкритого обговорення даного законопроекту з урахуванням його можливих негативних наслідків та пошуку альтернативних рішень, які б враховували інтереси всіх учасників освітнього процесу та відповідали Конституції України.
Ми віримо, що зміни можливі лише через впровадження збалансованої та комплексної реформи, яка б враховувала існуючі реалії та вимагала сприятливі соціально-економічні умови. Лише у такий спосіб ми зможемо забезпечити рівні можливості для всіх бажаючих здобути вищу освіту та створити умови для підвищення якості.
29.02.2024
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів