ПОЛІТИКА

Брюссель у передчутті. Чи вдасться тріумфувати правим?

6-9 червня жителі 27 держав-членів Євросоюзу оберуть 720 депутатів до Європейського Парламенту. Існує ймовірність, що на прийдешніх виборах може відбутися обрання найбільшого відсотка ультраправих євродепутатів в історії. А як саме буде представлений Прогресивний альянс соціалістів та демократів, спробуємо з’ясувати у цьому матеріалі.
Богдан Ференс
засновник СД Платформи
Олександр Булін
координатор аналітичного відділу СД Платформи
Згідно з попередніми опитуваннями 720 місць у ЄП розділять між собою 8 фракцій орієнтовно наступним чином:

  1. 173 – Європейська народна партія: правий лібералізм, християнська демократія.
  2. 131 – Прогресивний альянс соціалістів і демократів: соціал-демократія.
  3. 98 – Ідентичність та демократія: правий радикалізм, євроскептицизм.
  4. 86 – Оновити Європу: центризм, лібералізм, єврофедералізм.
  5. 85 – Європейські консерватори та реформісти: націонал-консерватизм, євроскептицизм.
  6. 61 – Зелені – Європейський вільний альянс: екологізм, європейський регіоналізм.
  7. 44 – Ліві в Європейському парламенті — ЄОЛ/ЛЗП: демократичний соціалізм, єврокомунізм, євроскпетицизм.
  8. 42 – Незалежні депутати.
Очікуваний розподіл місць в Європарламенті нового скликання. European Council of Foreign Relations
З урахуванням зменшення кількості євродепутатів з 751 до 720 (за рахунок виходу Великої Британії з ЄС), можна підрахувати, що серед трьох головних фракцій майбутнього скликання:

  1. Європейська народна партія залишається приблизно з тим самим рейтингом у 24%.
  2. Соціалісти та демократи можуть дещо зменшити свій відсоток з 20.5% до 18.2%.
  3. Ультраправі Ідентичність та демократія значно зросли з 9.7% до 13.6%, та піднялися з п’ятої та третю сходинку, обігнавши Оновити Європу та Зелених.
Розподіл місць в Європарламенті 2019-2024. The European Parliament.
Як видно з діаграм, позиції фракцій по обидва фланги політичного спектра посилилися, насамперед, справа. Позиції усіх трьох проєвропейських, центристської та лівоцентристських політсил, дещо ослабли.

Цьому сприяє багато факторів: наслідки економічної кризи, викликаної серед іншого пандемією та повномасштабним вторгненням РФ в Україну, незадоволення значної кількості населення європейською політикою міграції, фермерські протести та загальний тренд на євроскептицизм.
Соціал-демократи намагаються мобілізувати підтримку, однак в багатьох держава-членах ЄС зробити це дедалі важче.

Щодо контексту підтримки України, то зростання присутності парворадикалів у інституціях ЄС може ускладнювати процеси прийняття вкрай важливих рішень. Наприклад, у попередніх статтях СД Платформи зазначалося про гучні скандали, які обговорювалися в медіа щодо підтримки деяких правопопулістських сил Кремлем.
Крайні праві політичні партії навряд чи здобудуть перемогу на виборах до Європейського парламенту з кількох причин.

По-перше, Європейський Союз має різноманітний політичний ландшафт із широким розмаїттям політичних перспектив у його державах-членах. Така різноманітність послаблює загальний вплив крайніх правих партій, ускладнюючи їм отримання більшості у ЄП.

По-друге, багато країн ЄС використовують пропорційне представництво під час виборів. Ця система забезпечує більш рівномірний розподіл місць між різними партіями, що ускладнює завдання для будь-якої окремої партії, включаючи крайні праві групи, забезпечити домінуючу кількість місць.

По-третє, управління ЄС часто вимагає формування коаліцій. Крайнім правим партіям часто важко знайти партнерів по коаліції через їхні популістські та радикальні позиції, що суттєво обмежує їхні можливості впливати на політику.

По-четверте, хоча крайні праві партії збільшили свою підтримку, значна частина європейського електорату, як і раніше, віддана центристським ідеям.
Крім того, зростання крайніх правих сил часто призводить до посилення політичної активності з боку опозиційних груп, у тому числі виборців лівого та центристського спектру, які мобілізуються, щоб протидіяти впливу радикалів.

Зрештою, навіть коли вкрай праві партії отримують місця, політику, яку вони відстоюють, може бути важко реалізувати в рамках ЄС. Адже Євроспільнота покликана забезпечувати свою функціональність через співпрацю, дотримання прав людини та демократичних цінностях.

06.06.2024
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів