ПОЛІТИКА

Чого очікувати від виборів до Європейського Парламенту?

А ви знали, чому саме 2024 є важливим роком для демократії? По-перше, близько 4 млрд. людей, що складають половину населення Землі, ймовірно візьмуть участь у виборах. По-друге, Європейський Союз не є виключенням, адже на червень місяць заплановані вибори до Європейського Парламенту. Зростання впливу правопопулістських партій у багатьох державах-членах серйозно змінює політичний ландшафт та може стати певним викликом у контексті майбутньої підтримки України.
Вікторія Гнатко
Студентка ЛНУ ім. Франка, Міжнародні відносини, активістка СД Платформи
Також важливо враховувати цілий спектр внутрішніх проблем, насамперед, пов'язаних з питаннями міграції, зростанням цін, фермерськими протестами, необхідністю збільшенням видатків на оборону та допомогу Україні. Близько 48% громадян ЄС не проти припинення російської війни, навіть за умови втрати Україною територій.
Хто бореться за лідерство в ЄС?

Поточна статистика:
Рейтинг політичних груп Європарламенту. Січень 2024 р. POLITICO
Згідно з даними POLITICO, станом на 31 січня, у передвиборчих перегонах лідирують такі партії:

«Європейська народна партія» (European People's Party) – правоцентристська партія, рівень підтримки якої близько 23.5%. Очікується, що її представники можуть отримати 178 місць у Європейському Парламенті. На минулих виборах 2019 року ця політична сила отримала найбільшу підтримку.

Другою за впливом в ЄС є «Прогресивний альянс Соціалістів та демократів» (Progressive Alliance of Socialists and Democrats) – лівоцентристська партія, за яку готові проголосувати 18.3% виборців, а це близько 143 місць у ЄП. Варто зазначити, що ця політична сила може втратити декілька депутатських місць у зв'язку з тимчасовим призупиненням членства словацьких партій SMER і HLAS. Це рішення було прийнято через утворення коаліції цих двох партій, які позиціонували себе лівоцентристами, разом з ультраправою «Словацькою національною партією» (SNS).

Третє місце у соцопитуваннях поки що займає група «Ідентичність та демократія» (ID), до якої входять «Альтернатива для Німеччини» (AfD), французька «Національне об'єднання» (RN), нідерландська партія «За свободу» Герта Вілдерса (PVV), італійська «Ліга» та «Австрійська партія свободи». Такий політичний мікс може стати третьою за величиною групою у ЄП, що значно перевищує їхні позиції на виборах 2019 року, де вони зайняли шосте місце. Важливо зауважити, що всі ці політичні сили поширюють євроскептицизм та раніше не приховували своєї прихильності до Владіміра Путіна.

За четверте місце ведуть боротьбу дві групи: ліберальна Renew Europe, яка на попередніх виборах так і не змогла отримати омріяну другу позицію, та «Європейські консерватори та реформісти», у складі якої є польська партія «Право і справедливість» та «Брати Італії».

Група «Зелені — Європейський вільний альянс» може отримати 45 місць, та «Європейські об'єднані ліві/Ліво-зелені Півночі» - 33 місця.
А як щодо підтримки України?

Окрім сталої більшості на підтримку нашої країни, існують депутати, які не готові до політики розширення та рішуче засуджувати російську агресію. Наприклад, результати голосування за резолюцію про надання статусів «кандидата» Україні та Молдові свідчать про це: 40 голосів «проти», 14 – «утримались», 529 – «за». У голосуванні за визнання Росії державою-спонсором тероризму: 58 – «проти», 44 – «утримались», 494 – «за». Це означає, що певна кількість євродепутатів (добре, що поки що незначна) не готова підтримувати принципові для України рішення.

Найнижчий рівень підтримки у питаннях України демонструє група «Ідентичність та демократія». Цей факт не дивує, оскільки ця політична сила відома своїм прихильним ставленням до Росії. Наприклад, нещодавно у журналістському розслідуванні були виявлені зв'язки німецької партії «Альтернатива для Німеччини» з Росією.

Лідерка французької політичної партії «Національне об'єднання» Марін Ле Пен відома своєю заявою, що перемога Росії відзначиться катастрофою, а перемога України призведе до "початку Третьої світової війни".

Австрійська «Партія свободи», яка виступала за зняття санкцій з Кремля та надсилала своїх спостерігачів на "референдум" в Криму в 2014 році, тепер займає нейтральну позицію, але, ймовірно, має також зв'язки із Росією.
Які шанси у соціал-демократів?

Для Прогресивного альянсу соціалістів та демократів (S&D) минулі вибори у 2019 році були не найкращими, хоча дозволили залишити за собою можливість бути другою за впливом політичною силою у ЄС. Основна причина цього полягає у незадоволенні політикою щодо мігрантів та радикалізації політичних уподобань виборців.

Є очікування, що на цьогорічних виборах європейські соціал-демократи можуть показати схожий результат. Проте ситуація ще може змінитись до виборів. Наприклад, у Німеччині з середини січня проходять протести проти партії «Альтернатива для Німеччини» після журналістського розслідування про їхнє фінансування з боку Росії. Також відновилися дискусії про заборону діяльності цієї партії Конституційним судом Німеччини, що призвело до падіння рейтингів.
Попри зріст євроскептицизму, лідерство залишається за політичними групами, які готові до змін у ЄС та продовження підтримки України. Однак, зростання популістських настроїв може призвести до серйозних подальших викликів для «Європейської народної партії», «Прогресивного альянсу соціалістів та демократів», Renew Europe і Зелених (G/EFA).
31.03.2024
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів