#справедливе_відновлення_важливе

#Економічна_стійкість_важлива

З точки зору економічного відновлення Україна вийшла на своєрідне плато після потужного шоку 2022 року. Україна стабілізувала морську торгівлю через чорноморські порти, незважаючи на добре відомі проблеми на кордоні з ЄС. Країна пережила зиму без великих відключень електроенергії. Банки працюють, люди в Києві та Львові ходять на роботу, в кафе та магазини. Але внутрішній попит знизився, бідність зросла, нових інвестицій дуже мало. Нинішня ситуація виглядає як певна тимчасова рівновага, яка протримається лише деякий час - але потім неминуче зміниться в майбутньому.
Марія Репко
заступниця директора Центру економічної стратегії
І для цього майбутнього, політика фінансування ЄС та інших донорів є головним визначальним фактором.

Чому? Минулого року Україна витратила понад 60 млрд євро на оборону, і стільки ж на решту державних функцій. Понад 40 млрд євро з цієї загальної суми було профінансовано за вашої допомоги та підтримки у вигляді грантів, кредитів та поставок у натуральній формі. Важливо зазначити, що жоден євро з фінансової іноземної допомоги не міг бути витрачений на військові цілі.
Виживання перед відновленням

Для того, щоб оговтатися, Україні насамперед потрібно вистояти. 2024 рік, ймовірно, стане випробуванням для подальшої обороноздатності України, а також для готовності партнерів підтримувати нас "стільки, скільки знадобиться". Поки що існують ризики в обох сферах.

На полі бою Україні потрібні три компоненти: люди, фортифікаційні споруди, а також зброя та боєприпаси. Все це вимагає фінансування і пов'язане з потенційними діями з боку ЄС та інших донорів.

Росія витрачає на війну понад 100 мільярдів доларів. Але у нас невелика економіка - військовий бюджет вже перевищує 40% ВВП - і ми бачимо з поля бою, що цього недостатньо. Це означає, що Україні потрібно значно збільшити військовий бюджет і знайти джерела фінансування.

Це підводить нас до необхідності переглянути політику донорів щодо відсутності військового фінансування. Або давайте використаємо російські активи та надходження від податку на виведений капітал на оборонні цілі, або збільшимо фінансування Фонду миру ЄС, дозволивши витрачати його на боєприпаси та озброєння українського виробництва, а також на будівництво фортифікаційних споруд. Або краще зробити і те, і інше.
Потреби економічного відновлення:

- Людський капітал. Однією з топ-3 проблем сьогодення є брак робочої сили. Невідповідність навичок та регіональний розподіл доступного житла та послуг заважають укладанню "шлюбу" між безробітними та роботодавцями. Україна все ще має інтегрувати 3,5 млн внутрішньо переміщених осіб. Для порівняння, ЄС, Канада, Великобританія та США разом узяті прийняли 3,6 млн. українських біженців від війни. Тому відновлення житла, підтримка освіти та працевлаштування є ключовими напрямками.

- Виробництво електроенергії: найбільша електростанція, Запорізька АЕС, окупована росіянами. Її повернення має бути одним із військових пріоритетів, але слід вивчити й інші варіанти. Саме тут можуть стати в нагоді прямі іноземні інвестиції в поєднанні з державними гарантіями країн-членів ЄС.

- Захистіть морські порти всіма можливими способами і дозвольте транскордонну торгівлю – будь ласка, давайте не будемо думати про українські родючі землі і працьовитих фермерів як про велику і страшну загрозу і конкуренцію - давайте будемо думати про це як про подарунок для нашого спільного майбутнього в ЄС.
18.03.2024
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів