ПОЛІТИКА

Декларації по Україні між Організацією Молодих Європейських Соціалістів (YES) та СД Платформа, прийняті після Місії YES в Київ

2-3 листопада 2023 року делегація від YES, до складу якої входили Президент Enric López Jurado, Генеральний секретар Sofie Amalie Stage та Віце-президенти Rachid Khenissi і Aleksandra Iwanowska, вирушила до України у рамках першої місії нового мандату. Метою візиту було висловлення підтримки друзям з СД Платформи, українській молоді та всьому відважному народові України.
Під час місії, YES та СД Платформа узгодили дві спільні декларації, що стосуються ситуації в Україні та перспектив СД Платформи стати повноправним членом YES. Докладніше ви можете ознайомитися зі спільними деклараціями тут.
Спільна Декларація YES - СД Платформа про шлях до повноправного членства в YES

Молоді європейські соціалісти – YES –, засновані як ECOSY у 1992 році, є найбільшою молодіжною політичною організацією в Європі. Вони об'єднують молодь соціалістичних, соціал-демократичних та працівничих рухів по всьому континенту для проведення кампаній та організації на європейському рівні, а також для забезпечення форуму для обговорення, адвокації, розвитку потенціалу та обміну для всіх європейських молодих соціалістів. YES також є офіційним молодіжним осередком Партії Європейських Соціалістів – PES – та Групи Прогресивного Альянсу Соціалістів та Демократів – S&D – в Європейському парламенті.
СД Платформа заснована у 2012 році, є всеукраїнською неурядовою соціал-демократичною організацією, яка взаємодіє головним чином з молоддю. Вона організована за такою структурою: 1) Координаційна рада, 2) Регіональні координатори та 3) Координатори напрямків.

  1. Складається з Засновників та виконавчих членів ради. Координаційна Рада є відповідальною за головний розвиток організації та її операційну діяльність.
  2. Щорічно обрані активісти, які координують та планують активності в регіонах.
  3. Щорічно обрані активісти, які відповідальні за активності по конкретних напрямках або ж організаційній галузі.
Обидві організації (YES та СД Платформа) працюють на користь демократичної, екологічної, соціальної, феміністичної та федеративної Європи, просуваючи чіткі соціалістичні та соціал-демократичні погляди на її майбутнє та борючись з нерівністю, соціальною несправедливістю, правими та екстремістськими політиками. Обидві поділяють спільний погляд на об'єднану Європу в різноманітності, створюючи спільноту на основі індивідуальних та колективних прав і свобод людини.
СД Платформа є членом-спостерігачем YES з 2021 року і також членом-спостерігачем в Міжнародному соціалістичному союзі молоді – IUSY – з 2023 року. Критерії для повноправного членства в YES включають або:

  • Бути повноправними членами IUSY.
  • Бути офіційним молодіжним осередком членської партії об'єднання «Партія Європейських Соціалістів».
Співпраця між СД Платформою та YES є постійною з моменту їхнього включення як спостерігачів у 2021 році. СД Платформа є активною на міжнародному рівні та співпрацює двосторонньо з кількома організаціями-членами YES. Крім того, СД Платформа брала або бере участь у європейських форумах з Групою S&D, PES, FEPS, FES та PES при CoR.
Під час місії в Україну, YES мала можливість зустрітися з лідерами, членами та активістами СД Платформи, дізнатися про їхню роботу та обговорити спільні виклики та спільні цінності.
Вторгнення Росії в Україну - це не лише війна між двома націями, де одна є агресором, а інша - захищає себе. Це також атака на демократію, мир, свободу, багатосторонній порядок, правовий лад та фундаментальні гуманістичні цінності. Таким чином, перемога України буде перемогою для нас усіх. Ми стоїмо міцно разом з відважними людьми України, і немає сумніву, що СД Платформа і YES мають спільне розуміння цих цінностей. У зв'язку з цією доброю співпрацею, синхронізацією та дружбою, YES:
  • Висловлює свою підтримку СД Платформі у їхньому бажанні стати повноправними членами наступного конгресу YES у 2025 році, якщо вони відповідають необхідним критеріям.
  • Висловлює свою зобов'язаність тісно співпрацювати з Організаціями-Членами YES з метою отримання їхньої підтримки для СД Платформи у статусі повноправного члена IUSY на наступному конгресі IUSY, якщо вони відповідають необхідним критеріям.
  • Висловлює свою підтримку СД Платформі у створенні офіційної Соціал-демократичної партії в Україні, яка також може звертатися до прийняття як члена PES.
  • Представники Президії YES місії в Україні у листопаді 2023 року передадуть свій позитивний рекомендаційний висновок Контрольній комісії та Президенту щодо кандидатури СД Платформи на повноправне членство, якщо вони відповідають необхідним критеріям.
ДЕКЛАРАЦІЯ YES – СД ПЛАТФОРМА щодо ситуації в Україні
Російська Федерація розпочала незаконну, непровоковану та необґрунтовану війну агресії проти України 24 лютого 2022 року. Згідно з Хартією Організації Об'єднаних Націй та принципами міжнародного права, всі держави мають рівний суверенітет і повинні утримуватися в своїх міжнародних відносинах від загрози або використання сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. Незважаючи на це, Росія вчинила чітке та ганебне порушення міжнародного права.
Ми рішуче засуджуємо незаконну, непровоковану та необґрунтовану агресивну війну Росії проти України. Ми вимагаємо, щоб Росія негайно, повністю та безумовно припинила всі військові дії в Україні, вивела всі військові сили та окупаційні угруповання, а також військове обладнання з усього міжнародно визнаного територіального простору України, і повністю поважала територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.
Ми наголошуємо, що окупація та анексія окремих частин території України є чітким і беззаперечним порушенням Статуту ООН, яке в інтересах глобальної безпеки та заснованого на правилах міжнародного порядку не може та не залишиться без відповіді від міжнародної спільноти.
Ми висловлюємо абсолютну та невідхильну солідарність з народом України, який продовжує демонструвати величезну сміливість та стійкість під загрозами та нападами з 24 лютого 2022 року та протягом останніх дев'яти років російської агресії проти суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.
Вторгнення Росії призвело до вчинення екстремальних актів насильства проти невинного цивільного населення, до яких входять свавільні виконання, тортури та зґвалтування, включаючи жінок та дітей. Це потворні воєнні злочини найгіршого характеру, які повинні бути засуджені, а відповідальні за них повинні бути притягнуті до відповідальності.
Реальний обсяг воєнних злочинів, ймовірно, буде значно більший, ніж документовано на даний момент. Україною вже відкрито принаймні 83 490 розслідувань, і ідентифіковано сотні підозрюваних з Росії у скоєнні воєнних злочинів. Це однозначно вимагає координованої міжнародної боротьби всіма можливими засобами, включаючи створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування злочину агресії проти України.
Ми закликаємо до продовження військової підтримки та дипломатичних зусиль для припинення агресії Росії проти України та знаходження мирного рішення на основі поваги до суверенітету та територіальної цілісності України та принципів міжнародного права.
У той же час ми вітаємо кроки, які вживає Європейський Союз та його союзники, зокрема в межах НАТО, для реагування на цю агресію. Ми підтримуємо одинадцять пакетів санкцій, затверджених Європейською Радою, і закликаємо продовжувати розширювати цей каркас санкцій до досягнення повного ембарго на нафту і газ з Росії, щоб припинити фінансування війни коштами європейських платників податків. У цьому контексті ми також наголошуємо на співпраці та допомозі, наданій Україні для захисту їх країни та життя їхніх громадян. Ми закликаємо продовжувати забезпечувати Україну всім необхідними ресурсами для її оборони і виживання, а також закликаємо ті країни, які зобов'язалися надавати підтримку та допомогу Україні, ефективно виконувати свої обіцянки. Допомога набуває свого значення з огляду на наближення зими, яка ставить під загрозу значну кількість українських громадян, що ризикують залишитися без доступу до основних послуг, таких як вода, опалення і електроенергія.
Ми вітаємо пропозицію Європейської Комісії та Ради щодо створення Плану "Український Фонд" з фінансовою допомогою у розмірі 50 млрд євро, передбаченої для відновлення та реконструкції України на 2024-2027 роки. Ми визначаємо важливість відповідності Фонду принципам Європейської Хартії соціальних прав, де підтримка солідарності, інтеграції та заходи з соціальної справедливості допоможуть створити та утримувати якісну зайнятість і стійкий та включний ріст, забезпечать рівність та доступ до можливостей та соціального захисту, а також покращать рівень життя.
Ми також вітаємо відповідь на кризу з біженцями, спричинену російським вторгненням в Україну, і закликаємо продовжувати солідарну підтримку українців за кордоном, особливо молоді. Ми підтверджуємо важливість дій тих громадян у Росії та Білорусі, які публічно висловлюють свою позицію та протестують, опиняючись у в'язницях або піддавши своє життя ризику, проти незаконної окупації Криму і частин Донбасу в 2014 році, а також повномасштабного вторгнення в 2022 році.
З урахуванням збитків від агресивної війни Росії для української економіки, суспільства, освіти та інфраструктури, ми закликаємо надавати підтримку країні для забезпечення її функціонування, а також надавати короткострокову допомогу, швидке відновлення, реконструкцію та модернізацію. Відновлення України вимагатиме всебічної підтримки для відбудови економіки та освіти, створення основ вільної та процвітаючої країни, заснованої на європейських цінностях, добре інтегрованої в європейську та глобальну економіку та успішно розвиваючоїся на шляху приєднання до Європейського Союзу.
З урахуванням збитків від агресивної війни Росії для української економіки, суспільства, освіти та інфраструктури, ми закликаємо надавати підтримку країні для забезпечення її функціонування, а також надавати короткострокову допомогу, швидке відновлення, реконструкцію та модернізацію. Відновлення України вимагатиме всебічної підтримки для відбудови економіки та освіти, створення основ вільної та процвітаючої країни, заснованої на європейських цінностях, добре інтегрованої в європейську та глобальну економіку та успішно розвиваючоїся на шляху приєднання до Європейського Союзу.
Ми закликаємо всіх європейських партнерів та українські владні органи, в рамках Фонду України, надавати пріоритет розв'язанню проблем молоді щодо доступу до якісної освіти та зайнятості, а також соціального захисту для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, сімей, які залишилися без батьків і матерів внаслідок російської агресії.

Ще раз, ми висловлюємо нашу повну солідарність з українським народом та підтримуємо всі кроки, призначені відновити мир і стабільність в регіоні.
12.12.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів