ПОЛІТИКА

"365 днів незламності [діалоги під час війни]"

25 лютого у місті Києві відбувся форум "365 днів незламності [діалоги під час війни]", в ході якого активісти СД Платформи, освітяни, представники профспілок разом з експертами та міжнародними партнерами обговорили питання посилення міжнародної солідарності та забезпечення справедливого відновлення.
Міжнародні партнери та друзі СД-платформи запевнили у підтримці України та українського прогресивного руху як з боку європейських політиків, так і з боку громадян європейських країн.

Так, в рамках тематики підсилення міжнародної солідарної підтримки України та ролі європейських соціал-демократів виступали спікери з різних країн, зокрема:


- Thijs Reuten (MEP, PvdA)
- Kido Koenig (Director — Foundation Max van der Stoel (FMS))
- Ana Pirtskhalava (YES Secretary General)
- Jan Marinus Wiersma (MEP (1994-2009)
- Bruno Gonçalves (IUSY Secretary General (tbc.)
- Yannick Du Pont (SPARK CEO)
ПОЗИЦІЯ МІЖНАРОДНИХ ПАРТНЕРІВ ТА ДРУЗІВ СД З ПИТАНЬ ПОСИЛЕННЯ МІЖНАРОДНОЇ СОЛІДАРНОСТІ ТА СПРАВЕДЛИВОЇ ВІДБУДОВИ
  • Laszlo Andor (FEPS Secretary General)
    (FEPS Secretary General)
    Щороку FEPS відзначає прогресивних людей року. За результатом 2022 року таку номінацію було присвоєно Grzegorz Pietruczuk (Гжегож Петручук), меру міста Біляни в Польщі, що є поборником місцевого політичного лідерства та гуманітарної допомоги. Обираючи Ґжегожа, ми висвітлюємо видатний приклад поведінки всередині Польщі та приклад, який має слугувати моделлю безкорисливої підтримки тих, хто рятується від трагічних умов, створених жорстокою та неспровокованою російською війною.

    Одним із важливих інструментів посилення міжнародної солідарності є пошук інструментів оперативного відновлення, адже ідея плана Маршалла - це гроші для відбудови після війни, тоді підготовку та відбудову треба починати вже зараз, що можливо за підтримки ЄБРР, ЄС та взаємодії між європейськими і українськими містами.

    Ще один важливий аспект відновлення - соціальні інвестиції – це не тільки про фізичні активи, інфраструктуру, але також і про захист населення, перш за все дітей, включаючи насильно вивезених до Росії. Над цим працює наразі правозахисна організація Missing children in Europe NGO, яка звертає увагу на порушення прав дітей під час відбудови, включаючи право на ідентичність.
  • Vivien Constanzo
    (EuropeTalks Founder)
    Вкрай важливо підтримувати Україну та локальні спільноти не словами, а справами. У зв'язку з цим були запроваджені краудфандингові кампанії зі збору на генератори для активістів СД-платформи, ГО "Прогресильні" та локальних активістів, які потребують їх для забезпечення сталої гуманітарної діяльності в умовах енергетичної кризи.
  • Inga Naslund
    (OLOF PAL­ME IN­TER­NA­TIO­NAL CEN­TER)
    Європейські партнери працюють над посиленням підтримки українців (постачання «енергетичних пакетів», шовних матеріалів) та співпрацюють з українськими профспілковими та громадськими рухами для посилення стійкості українського суспільства.

    Зараз в пріоритеті гуманітарна допомога, але є розуміння необхідності підтримки відновлення, що має відбуватись не лише у матеріальному вимірі, а й у трансформації суспільства.

    Звісно, проблеми в європейській політичній системі є, зокрема низька швидкість та бюрократичні перепони, однак постулат "ресурси та танки потрібні й нам" все більше трансформується на "допоможемо вам настільки, наскільки треба", що підтверджується збільшення гуманітарної та військової підтримки України.
  • Ana Pirtskhalava
    Young European Socialists Secretary General
    "Ми маємо думати про підтримку не лише під час, а й після війни, шляхом підтримки відбудовчого процесу, у тому числі в соціал-демократичному русі. В цьому контексті важливим кроком є надання статусу кандидата та підтримка євроінтеграційних прагнень не лише України, а й Молдови та Грузії.

    Кандидатство має бути не просто символом солідарності, а сигналом для країн та їх суспільств щодо напрямку руху.

    Важливо, щоб у відбудовчому процесі були враховані потреби соціально-вразливих груп населення, зокрема жінок та молоді, які мають бути максимально залучені до формування відбудовчої політики.
  • Stephen Humphreys
    (адвокат, радник з питань судових реформ)
    Візит Президента США Джозефа Байдена - це важливий крок, що символізує не лише про солідарність з Україною, а й є сигналом росіянам та Путіну про оманливий світ, в якому вони проживають, та американським політикам, які просувають антиукраїнські нарративи.

    Сполучені Штати Америки підтримують Україну, однак не варто недооцінювати потенційні внутрішньо-політичні ризики, зокрема позицію Дональда Трампа та частини республіканців.

    Їх позиція щодо виходу США зі складу НАТО та зменшення підтримки України знаходять підтримку в частини партії, що містить ризики в майбутньому.
  • Yannick Du Pont
    (SPARK CEO)
    Україна набагато більше готується до відбудови, ніж інші країни, що є позитивним сигналом, як іі готовність ЄС допомагати.Однак, з боку міжнародних партнерів присутня критика щодо недостатнього залучення низових та фахових спільнот до процесу розробки попередніх рішень та ініціатив, які були представлені щодо відбудови.

    Важливо, що відбудова має бути максимально інклюзивною та орієнтуватись не лише на столицю чи великі міста, а й на вразливі категорії громадян, які найбільше постраждали.

    З плюсів для старту відбудова Україна має інституційну спроможність та активність наших посадовців.

    Однак, варто збагнути, що реконструкція – це не просто подарунок, це партнерство, тож уряд України має вкористовувати tough bargaining. Важливо, щоб ця допомога доходила на місця, для вразливих груп, а не витрачалася на саму інституційну підтримку цієї допомоги.

    Великою проблемою наразі є й відтік молодої робочої сили. Так, 53% українських біженців, що перебувають в Нідерландах, не планують повертатися.

    Тож, важливо при плануванні відбудови та реконструкції залучати профспілки та молодіжні рухи.
ПОГЛЯД УКРАЇНСЬКИХ ЕКСПЕРТІВ
НА МІЖНАРОДНУ СОЛІДАРНІСТЬ ТА ВІДБУДОВУ
  • Ilya Kusa
    (Ukrainian expert, Institute for Future)
    Система міжнародного порядку, що склалась після розпаду СРСР, фактично була зруйнована російською війною в Україні. росія втрачає статут геополітичного гравця, що з одного боку створює для України сприятливі умови для потенційного членства в НАТО, а з іншого боку започатковує процес формування нової системи порядку.

    В новій системі основними міжнародними політичними гравцями стають США та Китай, послаблюється вплив Європейського Союзу та збільшується значення регіональних держав.

    Для України важливим викликом постає пошук її місця на світовій арені з урахуванням нового геополітичного балансу.
  • Tetyana Khutor
    (IZI, Institute for Legislative Ideas, Head)
    Ситуація з конфіскацією російських активів в усьому світі почала рухатись, ряд країн вже розробляють відповідні правові механізми, водночас важливо надалі просувати ідею конфіскації активів рф для відшкодування Україні завданих російською війною збитків.

    Загальний розмір таких збитків наразі складає близько 750 млрд доларів. При цьому, заморожені російські активи в сукупності на 417 млрд доларів, з них 1 млрд – вже конфісковані.

    Наразі Канада та США запроваджують процедури швидкої конфіскації та конфіскації за результатами кримінальних проваджень.
  • Vasyl Andreev
    (Federation of Trade Unions, Deputy Head)
    Для ефективної відбудови важливі кілька складових: гроші (міжнародна підтримка), люди (працівники та підприємці), запит на низовому рівні (потреба сімей в новому житлі, школах, заводах) та час.

    Довоєнний стан української будівельної галузі характеризувався високими показниками тіньової економіки, у зв'язку з чим потенціал цієї галузі не був достатньо розвинений.

    Для забезпечення якісної відбудови варто формувати в суспільстві запит на справедливу відбудову, коли українські громадяни захочуть інвестувати в своє житло в Україні, підвищувати престижність професії будівельника та формувати систему освіти, що дає можливість швидко опанувати базові будівельні навички.

    Гнучка будівельна освіта - запорука швидкої відбудови.
  • Ivanna Khrapko
    (State Employees Union of Ukraine)
    Державна служба України у найважчий для держави час продемонструвала свою стійкість та незламність: як під час пандемії, так і в часи повномасштабної війни, працюючи навіть під обстрілами.

    Разом з тим, зарплати службовців залишаються дуже низькими, а обговорення щодо законопроєкту про запровадження прозорої та конкурентної формули оплати праці держслужбовців тривають з середини літа.

    Не вирішено наразі й проблему позиціювання держслужбовців як агентів змін, на що слід звернути увагу з огляду на майбутню післявоєнну відбудову.
  • Dmytro Lyvch
    (Easy Business, Head)
    Відновлення має відбуватись в кількох напрямках: smart recovery, architecture recovery, economic recovery, regional infrastructure recovery, energy and sustainability, social recovery.

    При цьому, держава не стоїть на місці й вже зараз відбулось об'єднання двох міністерств задля кращої координації: Міністерства інфраструктури та Міністерства розвитку громад та територій.

    Найважливіше при цьому – це принципи і засади, на яких буде відбуватися відновлення. Так, основним принцип має бути build back better - будувати краще, ніж було. Як наслідок, відновлення України потрібно розглядати як квінтесенцію трьох елементів:

    1. Час: три етапи relief, recovery and modernisation (зменшення наслідків, відновлення та модернізація);

    2. Архітектура: формування чіткої візії та плану, люди на інституції, залучення фінансів. Особливий акцент - на залучення міжнародних коштів та повернення українців із-за кордону, що дозволить сформувати фінансову та кадрову архітектуру відновлення.

    3. Робота на локальному, державному та міжнародному рівнях, що включає:

    - на регіональному рівні – посилення громад на місцях, продовження реформи децентралізації та врахування потреб громад у відбудові;
    - на рівні держави – формування стратегії розвитку економіки та інфраструктури;
    - на міжнародній арені – співпраця з ЄС в рамках кандидатського статусу.
  • Ievgeniia Shelest&Kostiantyn Palshkov за участі Yevhenii Shatalov and Oxana Chub
    (ГО «Прогресильні»)
    Під час Форуму представники ГО "Прогресильні" презентували доробок напрацювань щодо втрат, поточних викликів, а також сучасних трендів-можливостей післявоєнного відновлення української освіти.

    Так, під час повномасштабного вторгнення освіта зазнала низку втрат, які були ускладені попереднім впливом бюджетного дефіциту та пандемії коронавірусу:

    • знищення або пошкодження об'єктів освітньої інфраструктури
    • скорочення фінансування вищої освіти
    • втрата кадрового потенціалу
    • відтік українських та іноземних студентів
    • загроза ідентичності дітей на тимчасово окупованих та деокупованих територіях

    За даними дослідження,: 47% освітян бракує сил на наукову роботу, 7 % були змушені змінити роботу, 24,8% закладів освіти респондентів постраждали під час війни.

    В контексті відбудови освіти важливо розуміти, що світ не стоїть на місці, освіта за кордоном розвивається, тому відновлення освітньої системи має відбуватись з більшими темпами для приведення її у відповідність до світових трендів.

    Так, була презентована наступна візія розвитку освітньої системи, драйвером із запровадження якої готові стати 80% опитаних освітян:

    • реальна автономія та ефективний менеджмент
    • дуальна, неформальна, STEAM,
    • профтехосвіта диджиталізація освіти та онлайн-навчання
    • інклюзивне та безпечне навчання
    • академічна мобільність та грантова активність
    • полілінгвізм та цифрова грамотність
    • обов' язкова військово-медична підготовка
У нас нема сумнівів у тому, що ми найсильніші! Ми стійкі та ми єдині. Перемога за нами!
08.03.2023
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів