ПОЛІТИКА

Ліві наступають: як скандал навколо Трампа може змінити історію США

Фарапонов Владислав
Активіст СД Платформи
Тоді як шпальти американських газет рясніють новинами про подробиці розмови Володимира Зеленського і Дональда Трампа, демократи в США почали активну фазу процедури імпічменту. І поки їхній головний опонент — Трамп — переживає за своє подальше перебування в Білому домі, деякі з демократів можуть скористатися цією ситуацією для власної перемоги на праймеріз.

Зважаючи на причетність Джо Байдена до скандалу, який призвів до оголошення імпічменту Трампу, два кандидати, що представляють «лівий» табір Демократичної партії США, Берні Сандерс та Елізабет Воррен, можуть вийти в лідери перегонів. Якщо тенденція падіння рейтингу Байдена збережеться, а Воррен і Сандерс вдало відкорегують свої передвиборчі кампанії, фінальний вибір кандидата від демократів наступного літа може бути між відверто «лівим» Сандерсом і більш поміркованою Воррен.

Чи справді Трамп порушив Конституцію і клятву Президента?
Частина розмови, яка спричинила скандал, містить прохання про персональну послугу для Дональда Трампа від Володимира Зеленського. Американський президент закликав українського колегу розслідувати корупційні справи в Україні, пов'язані з Джо Байденом та його родиною, і з'ясувати, чи використовував колишній віце-президент США службове становище заради вирішення приватних питань.

Під час чергового візиту до Києва на початку 2016 року Джо Байден поставив ультиматум для виділення фінансової допомоги Україні розміром 1 млрд доларів. Він запевнив українську владу, що гроші будуть передані лише після звільнення тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна. Шокін розпочав розслідування щодо ухилення від сплати податків енергетичною кампанією «Бурізма», до складу ради директорів якої входив син Джо Байдена — Хантер.

Попри те, що процедура імпічменту може розтягнутися на декілька місяців, можливо, навіть до самих виборів наступної осені, спікерка Палати представників Конгресу США Пелозі доручила шістьом комітетам представити результати власних розслідувань. Загалом темп демократи задали доволі високий.

На сьогодні демократи як у Сенаті, так і в Палаті розуміють, що результат імпічменту може зіграти проти них, тому що процедура, прописана в Конституції США, передбачає два голосування — у Верхній і Нижній палатах Конгресу США.

Республіканська більшість у Сенаті не дозволить своєму президенту піти у відставку внаслідок імпічменту, оскільки саме у Верхній палаті відбувається судовий процес і остаточне голосування щодо імпічменту двома третіми голосів від 100 сенаторів. Можливо, проголосований імпічмент у Палаті представників є лише політичною процедурою, що не призведе ані до юридичних наслідків, ані тим паче до відставки президента.

Демократи своєю чергою у зв'язку з імпічментом змушені зараз вести відразу дві кампанії: кожен із кандидатів — власну президентську, а разом — антитрампівську в Конгресі. Але проблема в тому, що єдності нема не тільки у першій, а й у другій.

Правильний сигнал для «лівих»

Попри те, що на початку праймеріз про свій намір зайняти Білий дім заявили 24 кандидати, до наступного раунду дебатів кваліфікувалися 12 демократів, і надалі їх кількість буде зменшуватися після кожного раунду, яких усього передбачено 12. За даними «Politico», після оголошення початку імпічменту Трампу рейтинг лідера перегонів Байдена припинив зростати, натомість Воррен і Сандерс наблизилися впритул до віце-президента часів Обами.

Обидва найбільш популярні «ліві» кандидати від демократів, Берні Сандерс та Елізабет Воррен, продемонстрували свою готовність підтримати імпічмент Трампу, але висловлюються так, ніби мають певний острах перед радикальним наступом на нього або ж хочуть приберегти свою риторику на фінальний етап голосування в Нижній палаті, що може тривати приблизно до кінця року.

Сандерс і Воррен уміло протиставляли себе Трампу на всіх можливих напрямках протягом першої третини кампанії, яка вже позаду: власне походження, ставлення до середнього класу, риторика щодо мігрантів та меншин, відхід від традиційних норм та звичаїв американської політики та культури загалом.

Оголошення старту процедури імпічменту, ще й через їхнього основного конкурента по партії — найкращий подарунок саме для них обох. Очевидно, що зараз Воррен перехопила ініціативу і більш ніж реально претендує на перше місце в праймеріз.

На відміну від Сандерса, Воррен скористалася ситуацією і вийшла на друге місце в більшості національних рейтингів. Сандерс виявився нездатним вести одночасно і медійну кампанію, і «польову», тому зараз зосередився на зустрічах з прихильниками всередині штатів.

Правильна стратегія сенаторки із Массачусетса
Елізабет Воррен скористалася моментом, заявивши, що вона закликала до імпічменту ще після оприлюднення «доповіді Мюллера» у квітні цього року. Попри те, що тоді офіційно не було доведено факт масштабного втручання Росії у вибори 2016 року, окремі хакерські атаки спрямовувалися саме на підтримку чинного очільника Білого дому.

Воррен уже заявила про те, що не дозволила б сину колишнього віце-президента своєї країни працювати в раді директорів іноземної компанії. На радість своїм прихильникам вона нарешті почала довгоочікуваний наступ на Байдена і Трампа одночасно.

В Америці всі давно чекають, коли Воррен і Байден нарешті зійдуться у очних дебатах. Імовірно, це станеться навесні, якщо підтримка Воррен і надалі зростатиме в ключових для неї і демократів загалом штатах. Парадоксально, але про головного опонента демократів — чинного президента — їх в унісон змусив говорити цей самий опонент.

Воррен на цьому фоні здобуває все більше підтримки в деяких важливих штатах, які в Америці називаються «battleground/swinging states» (ті, що вагаються, тобто голосують кожен раз за кандидатів з різних партій), вона зараз лідирує в Айові, Нью-Гемпширі, має вищий за Сандерса рівень підтримки в Огайо, Північній Кароліні, Вісконсині та Мічигані, а також у Флориді та Каліфорнії.
Байден стане подарунком для Трампа,
натомість Воррен
нічним жахіттям


Якщо «Democratic National Committee» (штаб демократів) обере своїм кандидатом Байдена, то Трамп переможе його щонайменше завдяки власному рейтингу, який тільки зріс за попередній місяць і, за даними найбільш авторитетної соцгрупи «Gallup», тепер сягає 43% підтримки.

Процедура імпічменту Трампу – зброя демократів (принаймні протягом цього періоду кампанії), якої вони не мали раніше. Місяць тому всі були переконані, що друга каденція Трампу забезпечена.

Імпічмент Трампу може стати потенційною «політичною смертю» для Байдена і, цілком вірогідно, виведе саме Воррен на лідерські позиції серед демократів. Вона, на відміну від Байдена, — не відома, а отже, і небезпечна кандидатка, від якої Трамп не знає, чого чекати.

Найбільш відповідальний вибір для Елізабет Воррен
Перед сенаторкою із Массачусетса стоять два важливі питання, які вирішують її особисту долю в кампанії 2020 року, а отже, і долю її партії та виборів загалом.

Концептуальне: чи продовжувати зміщувати свою риторику з «лівої» ближче до «центру»? Цілком вірогідно, що до 15 жовтня — дебатів в Огайо — вона наздожене Байдена, а можливо, навіть обійде віце-президента часів Обами.

Байден може стати «токсичним» кандидатом для центристів або тих, хто не готовий підтримати Сандерса через його поважний вік.
Воррен може очолити позиції демократів у тих штатах, де вони програли в 2016 році, окрім Каліфорнії, яка підтримує сенаторку Камаллу Харріс — четверту в рейтингу кандидатів від демократів. Із 270 необхідних для перемоги голосів Колегії виборців, саме Каліфорнія дає найбільше — 55.

По-друге, Елізабет Воррен має впевнено заявити про свою категоричну незгоду з діями чинного президента, а головне — продемонструвати, що вона на таке ніколи не пішла б, хоча б тільки тому, що ніколи не була пов'язана з політикою високого рівня. Це випадок, коли відсутність подібного бекграунду — однозначний плюс, чого не скажеш про Джо Байдена.

Не менш серйозним ризиком для демократів стає ймовірний розкол усередині партії в разі продовження розслідування участі Джо Байдена і його сина в корупційних схемах компанії «Бурізма». Якщо раптом Елізабет Воррен підтримає Байдена, для них обох ці вибори стануть останніми. З іншого боку, Воррен може згуртувати навколо себе демократів й очолити масовий рух проти кандидатури Джо Байдена на праймеріз.
Республіканський Сенат не єдина
проблема лівих демократів


Байдена підтримують багато молодих демократів, а також ті, хто не визначився зі своїм кандидатом з довгого і строкатого переліку претендентів. Те саме стосується й американців, які притримуються поглядів ще Барака Обами, продовжувачем політики якого потенційно може стати саме колишній віце-президент Джо Байден.

Зараз настає вирішальний момент у кампанії Воррен, коли вона може переконати потенційний електорат Сандерса підтримати її, при цьому не зміщуючи свою риторику в ідеологічній площині надто «вліво».

Звичайно, Воррен має бути зацікавлена, щоб Байдена через скандал взагалі зняли з президентських перегонів або він відмовився від подальшої боротьби. Проте, очевидно, зараз вона не готова ані поставити таке питання перед однопартійцями, ані оголосити його публічно, хоча має на це абсолютне право.

Чому імпічмент Трампу — велика помилка демократів, яка на руку Воррен?
Самі демократи усвідомлюють нереалістичність сценарію, за яким Дональд Трамп покине Білий дім, так само й Елізабет Воррен розуміє складність процедури, проте переконана, що коли дійде до голосування в Сенаті, імпічмент підтримають не лише демократи. У цьому вона має рацію, адже не всі 100% республіканців підтримують дії Трампа на посаді президента США.

Водночас, наприклад, у штаті Айова, екзитполи якого слугують кваліфікацією для кандидатів до наступних раундів дебатів, Елізабет Воррен уже зараз вийшла на перше місце, обігнавши Джо Байдена.

Те саме стосується і національних опитувань, оприлюднених протягом останнього тижня. Попри те, що в деяких з них зростає рейтинг Джо Байдена, жодний не показує збільшення рейтингу Берні Сандерса, що дозволяє Воррен під час дебатів в Огайо продемонструвати свою наполегливість і непоступливість саме проти віце-президента часів адміністрації Обами.

Чи справді імпічмент Трампу вигідний лише Воррен?

Воррен і без імпічменту Трампу посідає 1-2 місце в рейтингах праймеріз. Окрім нещодавніх візитів до Айови та Нью-Гемпшира, Воррен тиждень тому завітала до Нью-Йорка, де зустрілася з 20-ма тисячами своїх прихильників.

Вона представила власний план боротьби з корупцією всередині політичного істеблішменту. Такі ідеї знаходять підтримку майже серед усіх верств населення, тому Елізабет Воррен і без оголошення імпічменту має непогані шанси перемогти на праймеріз і кинути виклик Трампу в 2020 році.

Цілком логічне політичне «затишшя» у її колеги по партії, але конкурента на праймеріз Джо Байдена надає Воррен реальну зброю в боротьбі проти Трампа. Сенаторка із штату Массачусетс найближчим часом має вирішити, готова вона очолити боротьбу демократів з Трампом чи ні. Якщо її кампанія цієї осені протримається на критиці Трампа і просуванні власного плану дій, навіть у разі поразки на праймеріз наступного року, у 2024 році Воррен має всі шанси стати найбільш вигідним кандидатом від демократів.

15.10.2019
Did you like this article?

© СД Платформа 2012 – 2024
Сайт розроблено силами активістів